Kód: 211382 | Márka: Ipacs-Szabó Birtok

Ipacs-Szabó ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT 2019

Nincs értékelés
11 590 Ft
Raktáron (1 db)

A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg.
Ritka, hogy a név már a megszületés előtt megvan, már kezdetektől a kartonra is felkerült.

10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

Lehetetlen a tökéletest elérni, de most végre a név mögé, a palackba került az a bor, ami legmagasabbra, az égig igyekszik nyújtózni, s visszaadni azt a „maximumot”, ami a természet körforgásában eddig szembenézett velem.

•  Villányi Franc
•  Villányi Védett Eredetű Super Prémium bor
•  Évjárat: 2019
•  Alkohol: 14,5 %

A pohárban:

Illatában a sötét gyümölcsök érettsége mellett a josta, áfonya, aszalt vörösáfonya, aszalt meggy jóleső fanyarsága adja az optimista felütést, majd jönnek a „kötelező” hordó-fűszerek: kakaó, kávé, csipetnyi szecsuáni borssal, szerecsendióval. Élettel teli savak tartják hosszan az édes, hűsítően ánizsos, hosszú lecsengést.
Harmonikus szerkezet, szép arányok, kerek egész történet. Hagyjuk kinyílni, a nüanszokat szép arányérzékkel, fokozatosan nyitja meg előttünk.
Sokrétű, komoly bor, de a kortytól a lecsengésig lendületes, élénk tekintetű, figyelmével tartja a teret. Merengő, meditatív borozós atmoszférát teremt, társaságban pedig egy jó marhasteakkel érdemes ismerkedni vele.
Igazi, mély egyéniség, lehet, hogy mindenkinek picit mást tár fel magából.

Borkészítés, érlelés:

A szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogattam a termést. A sorok felső harmadát önállóan, külön szedve és erjesztve készült.
2019. szeptember 26-án szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés. Az erjedés közepe felé kapott egy biztonsági élesztős beoltást, csömöszölés mellett 20 nap héjon tartással.
Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 19 hónapig, magyar és francia, új és 1 éves hordókban.
2023 januárjában töltöttem le, derítés nélkül, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackoztam 1 mikronos membránszűréssel, s prémium Diam dugóval zártam.
A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a feldolgozástól a palackozásig.

Kategória: Borok
Jellege: Száraz
Borfajta: Villányi franc
Borvidék: Villány
Borászat / Gyártó: Ipacs-Szabó Birtok
Ország: Magyarország
Űrtartalom: 0,75 Liter

Semmilyen termékleírás nem érhető el

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzéseket. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Ezt a mezőt ne töltse ki: