A borászatunk TOP kategóriás bora.
A Villányi Borvidék „zászlósbora".
Villányi védett eredetű SUPER PREMIUM száraz vörösbor.
Összes palackszám: 4 300
100 % cabernet franc szőlőből készült bor.
Organikus, vegyszermentesen művelt szőlő, nagyon magas terméskorlátozással (50 q / 1 ha), fenolos érettségben kézi szürettel és kézi bogyóválogatással. A feldolgozás során kizárólag természetes és vegán alapanyagokat használtunk fel. Az irányított erjesztést 9 napos körfejtés, majd közvetlen préselés követte. A bort 225 literes, első töltésű magyar, francia “bordeaux” típusú és amerikai tölgyfahordókban, 23 hónapon keresztül, finom seprőn (sur lie), rendszeresen kevergetve (battonage) érleltük. A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, a pohárba szippantás után a csokor kinyílik és egy kifinomult, de bombaként ható illat árad belőle.
Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen, fanyar ízvilága dominál, de érezzük a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik.
Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakttartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi a bort.
Tüzesen fiatal, de testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor, hosszú utóízzel, némi újvilági beütéssel.
A bor struktúrája többéves érlelést tesz lehetővé.
Fogyasztását 15-16 ⁰C hőmérsékleten, vörös húsú ételek mellé, vagy a cabernet franc “szerelmeseinek” ajánlja a borász.
Díjazás:
- NEMZETKÖZI FRANC & FRANC FÓRUM TOP 12 BOR közt Super Premium kategóriában (2022.november)
- „100 LEGJOBB MAGYAR BOR” közt (2022)
- „PANNON BORRÉGIO TOP 25 BOR” közt (2022)
- VILLÁNYI BORVERSENY - ARANYÉREM (2022)