Kód: 211397 | Márka: Balla Géza

Balla Feketeleányka KOLNA 2022

Nincs értékelés
4 490 Ft
Raktáron (3 db)

Gyümölcsös, zamatos, magával ragadó mély színnel és vidám gyümölcsillattal. Szeder, áfonya, kis szilva és hordófűszerek. Meleg hegyoldal, gránitos, dioritos talaj.

A Kolna:
Az eddig "Selection" néven futó sorozatunkat váltja az új "KOLNA Vineyard Selection" borcsalád. A szerb-horvát eredetű szó, jelentése: borospince és azzal rendszerint egybeépített présház, ahol borozni is szoktak. A Ménesi borvidék fénykorában, a XIX. század folyamán, a szőlőshegyeken közel kétezer ilyen KOLNA épült, melyek fontos társadalmi és kulturális jelentőséggel bírtak, hiszen a szőlőfeldolgozáson és borkészítésen túl a helyi közösségi élet meghatározó helyszínei voltak. A KOLNA elnevezés utal a borvidék történetére, annak kiemelkedő időszakára, valamint hagyomány és a borkultúra közösségformáló erejére. A borcsalád szeretné kiemelni a termőhely jelentőségét, megmutatni, hogy mire képesek a hagyományos szőlőfajták a Ménesi borvidéken, emellett egy megbízható találkozás szeretne lenni a fogyasztók számára, amilyenek a KOLNÁK is voltak annak idején.

Kategória: Borok
Jellege: Száraz
Borfajta: Fajtabor
Borvidék: Ménes, Arad-hegyalja
Borászat / Gyártó: Balla Géza
Ország: Románia
Űrtartalom: 0,75 Liter
Szőlőfajta: Feketeleányka

Semmilyen termékleírás nem érhető el

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzéseket. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Ezt a mezőt ne töltse ki:

bala-geza

Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól  20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa. 

144 hektáros szőlőbirtokunk 80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztünk, pincészetünk 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik.
Filozófiánk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezzük előtérbe. Legismertebb fehérborunk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból  is készítünk borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg.