Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.
/Molnár Pál, a Paulus Molnár Borbirtok tulajdonosa/
Ezerjó: Mi a borászat története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?
Farkas Péter: Molnár Pál álma volt, én 5 éve csöppentem bele a pincészet életébe. Maga a Paulus Borház 2012-ben jött létre, amikor a szőlők már termőképesek voltak, így el is kezdődött a termelés. Azóta a Paulus Molnár Borház már több, mint 130 hektár termőterülettel rendelkezik.
"A gyerekkorból alig kilépve nekivágni a világnak: merészség.
Idegen országban felépíteni egy vállalatot: tehetség.
Hazatérni a gyermekkor helyszínére és ott megvalósítani egy álmot: hazaszeretet, amihez ember kell."
Ezerjó: Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?
FP: 2001-ben budapestre költöztem, egy nagykernél kezdtem el dolgozni. Szerveztünk pár borvacsorát ahol találkoztam a szakma krémjével. Innen nem volt megállás, benne ragadtam.
E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?
FP: A Generosa! Ebből van a legnagyobb területünk, és ez a szőlő amivel kevés borvidéken találkozhatunk. Egyedi ízvilága van, semmihez nem hasonlítható. Csendes bor, kései szüret, jégbor is készül belőle. És nem utolsó sorban a világ egyetlen generosa extra dry pezsgője.
E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál?
FP: 24 év alatt annyi különlegességgel találkoztam, egy sem jut eszembe. Illetve olaszországban egy laza tenger gyümölcsei koktél mellé kaptunk egy Chiantit. A bor jó volt, ellenben én nem eszem halat… polipot sem. :)
E: Mesélj el egy vicces/kedves történetet, ami a borászathoz kapcsolódik.
FP: Egyszer tartottam egy kóstolót Móron a pincészetnél. Sokan voltak, így jó hangosan kellett beszélnem. Épp ecseteltem, hogy a Főnökünk egy útlevéllel, és 10 dollárral a cipőjében távozott Svájcba. Aki pont mögöttem állt és mosolyogva megjegyezte: 5! Csak 5 dollárral. :)
E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?
FP: Addig míg meg nem kóstolunk egy bort, nem szabad véleményt mondani róla. Sokszor találkozom e jelenséggel, hogy egy adott bor nem futó évjáratáról mondanak véleményt. Én azt vallom, kóstoljunk, de utána az őszinte véleményt mondjuk. Nekem a bor szenvedély, és egy jó baráti összejövetel elképzelhetetlen nélküle.
E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak ízvilágát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani?
FP: Ez egy jó kérdés. Kedvenc bor. Mivel a pincészet főleg fajta borokat készít, ahány munkatársat kérdeztem, szinte mindig más volt a válasz. Ezerjó, Generosa, Sauvignon Blanc, Brut pezsgőnk.
E: Mi a borászat mottója?
FP: Egy borászat, tele élménnyel, szenvedéllyel. Ez szerintünk érződik is a borainkon. Nem alkuszunk, mindig a legmagasabb minőségre törekszünk.
E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?
FP: Minden évjáratban igyekszünk valami újat kitalálni. Jelenleg egy 2021-es zenit barrique az újdonságunk, ami 2 évig hordóban volt.
Farkas Péternek ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait.
Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatná a Paulus Molnár Borház tételeit, válogasson a webshop kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.