Kód: 18 | Márka: Balla Géza

Balla Királyleányka KOLNA 2023

Nincs értékelés
2 950 Ft 3 933 Ft / 1 l
Raktáron (6 db)

A Küküllők vidékéről származó, hagyományos, belső-erdélyi szőlőfajta. Reduktív módon, 12-14 C°-on történő erjesztés miatt a borban megmaradtak az elsődleges primőr aromák. Aranysárga színű, friss, üde illatú, gyümölcsös, virágos, enyhén vegetális jellegű fehérbor. Zamata gazdag, harmonikus, finom, selymes savtartalommal és kellemesen kesernyés utóízzel rendelkezik.

Kategória: Fehérbor
Jellege: Száraz
Borfajta: Fajtabor
Borvidék: Ménes, Arad-hegyalja
Borászat / Gyártó: Balla Géza
Ország: Románia
Űrtartalom: 0,75 Liter
Szőlőfajta: Királyleányka

Semmilyen termékleírás nem érhető el

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzéseket. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Ezt a mezőt ne töltse ki:

bala-geza

Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól  20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa. 

144 hektáros szőlőbirtokunk 80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztünk, pincészetünk 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik.
Filozófiánk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezzük előtérbe. Legismertebb fehérborunk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból  is készítünk borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg.