A hónap borászata: Szarka Pince

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Az év utolsó hónapjában, decemberben Mád felé vettük az irányt és látogattuk meg a Szarka Pincészetet. Szarka Dénes, a pincészet borásza jelenleg 1,5 hektáron gazdálkodik Mád határában a Szilvás, a Dankca és a Juharos dűlőkben. A szőlőművelésben alacsony tőketerheléssel igyekszik a termelőhelyi karakterek megjelenésére. A borkészítést a természetesség és a hagyománytisztelet jellemzi. Dénes szerény ember, aki helyett díjnyertes, izgalmas borai "beszélnek" igazán. Azért mi megpróbáltuk szóra bírni. 

 

 

/Szarka Dénes borász feleségével, Enikővel/

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Szarka Dénes: Tokaj választott engem, ide születtem.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

SZD: Tokaji Aszú 2017 6 puttonyos nagyon nagy elismerés volt számomra, hogy tavaly a Winelovers Top 100-ban Magyarország legjobb borávà választották.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

SZD: A londoni exportőröm megkeresett, hogy egy nívós étterem head sommeliéje, aki már dolgozik a borommal az Egyesült Királyságban, szeretne hozzám ellátogatni. Persze örömmel igent mondtam, a mádi vasútállomáson derült ki, hogy magyar és Mádtól 50km-re található Kazinbarcikai születésű az illető.

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

SZD: Ahogy bort sem fog megtanítani készíteni senki, az életben is magadnak kell megoldani a problémákat viszont tudni kell csapatban dolgozni.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

SZD: Hagyomány, innováció, fenntarthatóság.

 

 

 

Dénesnek ezúton is köszönjük szépen a válaszait és aki Tokaj felé kirándul feltétlenül látogasson el Mádra és kóstoljon a Szarkaláb Bisztróban. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Szarka Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.