A hónap borászata: Steigler Pince

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

2023 év februárjában Soproni Borvidék felé vesszük az irányt, ahol semmivel össze nem téveszthető talaj és mikroklíma már a római időket megelőzően is arra ösztönözte az itt megtelepedő embereket, hogy szőlőt telepítsenek és bort készítsenek. Az írásos emlékek szerint, a kelták voltak az elsők, akik megízlelhették a Fertő-táj semmivel össze nem téveszthető ízvilágú borait. Így joggal mondhatjuk, hogy a Steigler Pince, Magyarország legrégebbi borvidékén található, és viszi tovább az évezredes hagyományokat, organikus borokat alkotva.

 

 

 

A Steigler Pince a különleges terroir, egyedülálló ízvilág, emberi sorsok, évezredes hagyományok és egy páratlan pince organikus szövete. Eszköz a természet kezében, hogy minőségi, organikus borok születhessenek az emberek örömére. Varga Tamás borásszal beszélgettünk.

 

/ Varga Tamás, borász és Lőrinczy Bálint, tulajdonos/

 

 

 

Ezerjo: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Varga Tamás: Kedvencem a bio Prémium Zöld veltelíni. Óriási élmény végig követni azt az utat, ahogy a friss mustból érlelt bor születik. A hordós erjesztéskor ütemesen fogyó édesérzet, majd a szépen pötyögő almasavbontás és a seprőn tartás változatossága hétről-hétre más illat-és ízvilággal lep meg.  Majd a bor, miután kiszabadult a seprő 8-10 hónapos „szorításából” mutatja meg igazi értékeit.

 

E: Mesélj el egy, a borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

VT: Szeretek mesélni az ültetvényeinkről a borainkról a természet-szeretetünkről a borkóstolóinkon. Filozófiánkkal és a hozzáállásunkkal mindig meglepjük a közönséget, és a bio szertifikált boraink is kivétel nélkül nagy sikert aratnak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk és szinte minden alkalommal elhangzik a „nem is gondoltam, hogy a bio-borok ilyen jók” mondat.  Egyszer egy borkóstolón csak az utolsó bornál említettem, hogy biok vagyunk, mire valaki ezt mondta: „ha tudom, hogy biok vagytok ide se jövök, de kóstolva a boraitokat…le a kalappal!”

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

VT: Talán azt, hogy hinni kell önmagunkban, és hogy kitartással elérhetjük a céljainkat. Rengeteg energiára, alázatra és elszántságra van szükség ahhoz, hogy az ember jó borásszá váljék.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

VT: Természetes íz- és illatvilág, terroir jegyek, maradandó kóstolási élmény!

 

E: Mire, vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

VT: A 2020-as bio Syrah borom Berliner Wine Trophy aranya, Winelovers Top 100-as helyezése és a legjobb Syrah kategória győzelme jelenleg az, amire a legbüszkébb vagyok.

 

 

Tamásnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Sopronban jár feltétlenül látogassa meg Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton, a belváros szélén található pincészetet.

 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Steigler Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!