A hónap borászata: Ujvári Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Májusban kis hazánk egy méltatlanul elfeledett részére kalandozunk, a Csongrádi borvidékre, amely a Tisza folyó két partján helyezkedik el, mintegy 100 km-es hosszban. A borvidék nagy hagyományokkal rendelkezik a szőlő-és borkultúra területén, melyet a Körös, Maros és Tisza folyók árterében ősidők óta lakó különféle civilizációk és kultúrák teremtették meg, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy itt találhatók Magyarország legöregebb ligeti szőlőtőkéi is.

A hónap borászatának pedig Szeged egyetlen pincészetét, az Ujvári Pincészetet választottuk, akik 1980 óta mindössze 6 hektáron gazdálkodnak. 

 

 

/ Ujvári Csaba a pincészet borászával Pintér Tamással/

 

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Ujvári Mihály: Már a szüleim is Kiskundorozsmán éltek, itt születtem és családot is itt alapítottam. Nagyon kötődöm Szegedhez és Dorozsmához érzelmileg, így egyértelmű volt számomra, hogy munkásságommal ( borainkkal ) városunkat és a borvidéket szeretném gazdagítani.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

UM: Ha lehet ilyet mondani, akkor nincs kedvenc borom vagy fajtám, hiszen mindegyik az én/mi szülöttünk. Mikor még apró fürtkezdemény, ott vagyunk mellette és fogjuk a kezét (átvitt értelemben). A szüret után sem engedjük el, sok odafigyelést igényel egy megszületésben lévő bor. Mindegyikhez ragaszkodom. Nyáron biztos a könnyed, reduktív stílusú, friss, ropogós Cserszegiből vagy a Kékfrankos rosénkból poharazom szívesebben. Mikor tartalmasabb borra vágyom, a hordós Rajnait húzom elő a pincéből, viszont ha pörköltet eszem, szűretlen Kékfrankost töltök.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

UM: Mindig örülök amikor meg tudunk lepni borfogyasztókat. Sajnos a homoki bor a mai napig küzd a maga igazáért, ezért is szeretünk elmenni minél több szakmai eseményre, hogy megmutathassuk magunkat. Pár évvel ezelőtt a Winelovers szervezte meg a Duna borrégió borbemutatót a Gellért szállóban, és ott képviseltük a Csongrádi borvidéket. Azon a rendezvényen nagyon felfigyeltek a Rajnai rizlingünkre, mikor jött egy kóstoló, mindig csak azt mondták: úgy hallották, ide kell jönni jó Rajnaiért. Minket ezek az apró örömök visznek előre a munkánkban. 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

UM: A bor készítése, vagy akár a szőlőben való munka nagyon sok mindenre megtanít! Két dolgot szeretnék azonban kiemelni: alázat és türelem. Ha ez a kettő megvan, akkor az már érződni fog a borban is. 

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

UM: Homoki. Őszinte, szeretni való, színes, játékos. 

 

 

 

Ujvári Mihálynak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki az ország déli részében jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet és engedje magát meglepni. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne az Ujvári Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!