A hónap borászata: Vida Borbirtok

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Vannak borászok, akik ha egyszer elkezdenek mesélni csak egyet tehet az ember: tátott szájjal hallgatja. Vida Péter, a Vida Borbirtok szőlész-borásza ilyen ember, színtiszta élvezet hallgatni, amilyen szeretettel beszél a szőlőről és a megszülető borokról, a természet szeretetéről és hogy le kell térdelni a szőlőhöz, mindenféle értelemben.

Júniusban tehát Szekszárdra kirándulunk a Vida családi borászathoz, amely 2011-ben az "Év bortermelője Magyarországon" nívós  díjat is magáénak tudhatta. 

 

/Vida Péter gyermekei, Péter és Zsuzsanna társaságában. /

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Vida Péter:  Ez már 1964-ben eldőlt, amikor a család Szekszárdra költözött. Középiskolai éveimben családunk 600 négyszögöl területet vásárolt a Baktában, azon a nagyszerű helyen, ahol a régi értékrendet képviselő világban soha nem lehetett birtokot venni, csak örökölni. Mivel én tanultam szőlészetet, ezért elsősorban az én, és testvéreim feladata volt művelni a szőlőt. Miután végeztem szőlész-borász tanulmányaimmal, nem volt kérdés melyik borvidéken szeretnék dolgozni.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

VP: Mindig más! Muszáj egyet választani? Most épp kettő is van! Mindig rácsodálkozom a természet nagyságára amikor egymás mellett kóstolom Petit Bonsai Kadarka klónszelekciónk és Bonsai öregtőkés kadarkánkat. Ugyanaz a szenzációs 2020-as évjárat és mégis mennyire más karakter a két bor! A fiatal ültetvény elvarázsol ugyan még egyszerűbb ízképével de vibráló frissességével. A több mint 100 éves tőkék pedig hallatlan komplexitással hirdetik a kadarka fajta nagyszerűségét.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

VP: Jó pár évvel korábban Spanyolországban, a riojai borvidéken látogattuk meg egy ikonikus borászatot. A kóstoló végén megköszönve a vendéglátást egy díszdobozba tett palackkal szerettem volna köszönetet mondani. A borász hosszasan nézegette a kapott bort, majd gratulált a márkanév választáshoz és nagyszerű marketing ötletnek találta a Vida nevet. Ennél nagyobb már csak akkor lett a döbbenete mikor kiderült, hogy minket így hívnak. Mert amíg itthon ez egy vezetéknév jelentés nélkül, addig számomra újdonságként akkor derült ki, hogy spanyolul a nevünk életet jelent. Ekkor határoztam el, hogy csúcsborunkat La Vida néven fogjuk forgalomba hozni. Kis időre rá, a 2003-as évjáratból ez meg is született. Ahogy mondani szokták, a többi meg már történelem.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

VP: Az a hihetetlen alázat amit tanúsítani kell a természet felé és a borkészítés minden folyamatában nap mint nap. Lassan 70 évesen arra kell rájöjjek mennyi mindent nem tudunk még!

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

VP: Tisztaság, elegancia, kedvesség.

 

 

Vida Péternek ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy akit Szekszárd felé visz az útja, vegyen részt egy borkóstolással egybekötött dűlőtúrán és hallgassa tiszta szívvel, tátott szájjal a családi borászat történetmesélőjét.

 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Vida Borbirtok boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!