Isten hozott - FURMINT - február!

2009 óta minden év februárjában csatasorban állnak a Furmintok, hogy meghódítsák a borkedvelő közönség szívét.  A kezdeményezés szíve-lelke és egyben motorja Kézdy Dániel borgyűjtő, borszakértő, aki nem engedte feledésbe merülni eme csodás szőlő adottságait, ennek következményeképp 2017. február 1-jén debütált az International Furmint Day, vagyis a Nemzetközi Furmint Nap is.

A Furmintnak szentelt hónap célja az, hogy szeretné felhívni a világ minden borszerető emberének a figyelmét erre a különleges, nagyon izgalmas és nagyon szerethető szőlőfajtára és az abból készült borokra.

 

A szőlőről

A Furmint első magyarországi említése egyes feljegyzések szerint 1623-ból való, Tokaj-Hegyalján már ekkortájt megtalálható volt és a 18. század elejére a borrégió meghatározó fajtája lett, de más vidékeken is telepítették, így megtalálhatjuk Somlón, Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Mecsekalján, de mostanra már készítenek bort belőle az egri bortermelő vidéken is. Eredete a mai napig tisztázatlan, sokan Dél-Itáliából, míg mások a Szerémségekből valónak tartják. A Furmint jelenlegi magyarországi termőterülete mintegy 3600 HA.

 

 

A borról

Mivel a Furmint, mint szőlőfajta semleges karakterű, jól közvetíti a termőterület sajátosságait.  Savszerkezete révén jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt egy lehetőség, másrészt kihívás a borász számára, hiszen sok borkedvelő a könnyen iható borokat keresi. Ízében főként a körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült Furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Csúcsát 3-4 éves korában éri el, attól kezdve jó esetben 10-15 évig is élvezetes marad. A Vulkáni talaj adta ásványosság és a szép savak elsősorban azokat érintik meg, akik már a borok adta magasabb élményeket is képesek feldolgozni.

 

Csatlakozz Te is!

Bár az évek óta jelen lévő járványhelyzet gátat szab az egyes Furmint Februárhoz kapcsolódó rendezvénysorozatoknak, mi mégis úgy gondoljuk, hogy igazán klassz lenne, ha mindenki, aki csak teheti, februárban kinyit egy palack Furmintot és beszámol az élményeiről. Mi erre buzdítunk Benneteket, hogy legyetek kíváncsiak, ismerkedjetek ezzel a borral és meséljétek el nekünk az élményt, hogy azok is bátran kóstolják, akik eddig idegenkedtek tőle. Hiszen az a jó bor, amelyik ízlik.

Válogassatok kedvetekre a WEBSHOPon INGYENES kiszállítással – Szeged területén belül – vagy gyertek be az üzletbe és segítünk a választásban.

 

 

 

 

 

 

Forrás: boraszportal.hu, borsmenta.hu, bor.mandiner.hu