A hónap borászata: Holdvölgy Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

A világhírű Tokaji borvidék szívében, Magyarországon - Európa mértani közepétől mindössze néhány kilométerre – helyezkedik el egy aprócska település, Mád, amely a legrégebbi oklevelek tanúsága szerint már a XV. században is létezett, mezővárosként. A múltban bárók, grófok, nemes urak és borkereskedők találkozóhelye volt, így sok esetben a pincerendszer sötét, zegzugos kacskaringóiban dőlt el borászati és kereskedelmi szempontból a borvidék sorsa.

Sok száz évvel később aztán a borászat megalapításának kezdete egy születésnapi ajándékhoz kapcsolódott, melynek eredményeképp az egyhektáros szőlőterület 2021-re 28 hektáros birtokká fejlődött.  

 

„Ahogy a szobor már létezik a márványtömbben, úgy a bor már létezik a hegyoldal dűlőiben.”

 

E nemes gondolatot követve a „dűlő szobrászkodás” egyik mesterét, Jójárt Gergő birtokigazgatót kérdeztük, aki örömmel mesélt nekünk.

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Jójárt Gergő: A Tokaji borvidék olyan adottságokkal rendelkezik, amely nemzetközi szinten is egyedülálló! A kivételes, és sokszínű termőterületek (melyeket a világon elsőként klasszifikáltak 1730 körül); a 6 Tokaji szőlőfajta szeretete; a régió egyedi mikroklímája; a szaktudás, melynek alapjai több száz éve öröklődnek generációról generációra, mind-mind elegendő érv lehetnének önállóan is, hogy az ember beleszeressen ebbe a borvidékbe. Meggyőződésem, hogy megfelelő alázattal, a hagyományaink tiszteletével, szűnni nem akaró tudásszomjjal itt tudjuk megalkotni azokat a száraz és édes borokat, amelyek a világ bármely asztalán ki fogják vívni maguknak az elismerést.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

JG: Ez egy nagyon jó kérdés! Számomra leginkább az alkalom határozza meg a borválasztást. A HOLD AND HOLLO sorozat borai kétség kívül a kerti partik, baráti összejövetelek kísérői. A Vision száraz birtokválogatás mindennapos vendég nálunk, de sosem tolakodó. :) A dűlőválogatott száraz boraink és az Eloquence édes szamorodni általában otthon is az étel-bor párosítások alkalmával kerülnek kibontásra . A Culture névre hallgató hatputtonyos Tokaji Aszú különböző évjáratai pedig az életünk nagy pillanataiban bukkannak fel, olyankor bontjuk szívesen, amikor valamit ünneplünk. Ha egyet kell választanom, akkor azt hiszem a Vision-t választanám!

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

JG: Több ízben is fogadtunk iskolás csapatokat a Birtokon az elmúlt pár évben. Az egyik ilyen alkalommal egy általános iskola alsós osztálya érkezett hozzánk. Természetesen a túrát igyekeztem számukra is érdekessé tenni, és mivel szerencsére épp aznap szüreteltünk, így a szőlőválogatás és kóstolás után, frissen préselt szőlőlét kóstolhattak a gyerekek - borospohárból. Ezek után megkerestük közösen a 2 km-es pincerendszerben elrejtett „kincseket”: a diákok bodza szörpöt és csokoládét találhattak, míg a tanárok borokat. Az egyik kislány a végén odajött hozzám, és fülig érő mosollyal azt mondta, hogy ő eddig nem is tudta, mennyire nagyon-nagyon szereti a bort! Persze ezt otthon is elmesélte, és megkérte a szüleit, hogy a születésnapjára tőlünk vegyenek neki bort. Mondanom sem kell, a szülői telefon nem maradt el, de tisztáztuk a félreértést, és a születésnapra egy nagy üveg friss szőlőlét kapott! Valahol el kell kezdeni!

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

JG: Sokat tanultam, tapasztaltam már ebben a csodálatos világban, és remélem, még hosszú kapcsoltban leszünk a borral! Talán az egyik legfontosabb leckét a szőlőnövénytől kaptam: össze kell dolgoznunk, hogy kiteljesedjünk. Nincs két ugyanolyan évjárat, nincsenek ökölszabályok, a kihívások változnak, viszont ha figyelünk, mindig tudunk egymáshoz alkalmazkodni.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

JG: Rögtön hetet is tudok: Fantázia, Türelem, Szellem, Lélek, Gondolat, Elvek, Tudás. Ezek a szavak alkotják a HOLDVÖLGY logo-t is.

 

Gergőnek ezúton is köszönjük, hogy megosztotta velünk a gondolatait és szívből ajánljuk a 2016-ban és 2017-ben is a Vince Awards „Legjobb pincelátogatás” díjával kitüntetett HOLDVÖLGY pinceélményt, amely során a csaknem 2 km hosszú, háromszintes pincerendszerben ismerkedhetünk meg a borászat legszebb boraival, borversenyek aranyérmes tételeivel. Garantáltan felejthetetlen élmény!

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Holdvölgy Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!