Ködös novemberek legkedvesebb tétele az újbor

Ha azt mondjuk Franciaország, Burgundia. Gamay szőlő. Könnyed gyümölcsösség... Az egyetlen amire gondolhatunk ilyenkor: Beaujolais nouveau. Ismerős, ugye?

 

 


Az eljárás letisztult és egyszerű. Beaujolais borok készítésének egyedi technológiája a széndioxidos-maceráció. A szőlőfürtöket egészben 40-300 hektoliteres cement, vagy rozsdamentes acélkádakba teszik. A fürtök súlyától a gyümölcs alsó harmada összezúzódik, must képződik, ami természetes erjedésnek indul. Az erjedés során szén-dioxid fejlődik, és a hatalmas kádban lévő további, még ép szőlőfürtök szénsavköpeny alá kerülnek. Az erejdés a bogyók mechanikai sérülése nélkül, oxigéntől elzárt környezetben, a szőlőszemekben lévő enzimek hatására bogyón belül indul meg. Az erjesztési idő mindössze négy nap. Ezután kíméletes, szakaszos préselés következik, majd gyors derítés és hideg kezelés zárja a folyamatot; kezdődhet a palackozás. Az eredmény könnyed, friss, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú, de nagyon rövid élettartamú reduktív bor.

 

Az újborok megjelenését itthon Márton-nappal kötjük össze. A legenda szerint a fiatal Márton a római légió katonájaként Franciaországban szolgált társaival, amikor egy didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, a koldus maga Jézus Krisztus volt... Krisztus felajánlotta Mártonnak a keresztelkedés lehetőségét, melynek hatására Márton hamarosan kilépett a légióból, és papként szolgált tovább. Amikor tudomására jutott, hogy a franciaországi Tours város püspökévé kívánják választani, az avatási szertartás elől Márton inkább egy libaólba menekült, ahol a libák hangos gágogásukkal és szárnycsapkodásukkal elárulták rejtekhelyét, s innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot, a 300-as évek vége felé felszentelték. Nemcsak rendkívül fontos hittérítő munkát végzett, de tevékenységét számtalan csodás gyógyulás is kísérte.  Felszentelésének tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek és az újboroknak gyógyító hatást tulajdonítottak. 

 

A közelgő Márton-nap alkalmából (november 11.) két különleges, beaujolais technológiával készült újbort ajánlunk figyelmetekbe!

Az egyik a villányi lankák „bozsoléja”, a Vylyan Pincészet Bogyóleve, újborhoz hűen azt a karaktert hozza, amiért szeretjük: zamatos, élénk, vidám, kirobbanóan gyümölcsös. A pincészet egyetlen vörösboruk, ami csak a színében vörös, szinte nem tartalmaz tannint. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Itatja magát és jókedvre derít. A pincészet újbora hagyományos művészi pályázatuknak köszönhetően minden évjáratban új "ruhában" debütál, az idei nyertes Murin Dóra, a MOME hallgatója.

 

A másik, szintén beaujolais technológiával készült tétel ajánlatunk, a dél-balatoni Bujdosó Pincészet Libás bora, melyet Ferkó - a család harmadik generációs borászának - Új-Zélandon szerzett tapasztalatait felhasználva készítették. Ennek köszönhetően lett olyan lehengerlően gyümölcsös, amit csak ritkán lehet kóstolni. Olyan, mintha a frissen szüretelt szőlő levét kóstolnánk. Ízben és illatban érett áfonya, szeder és málna, kerek savai teszik jól ihatóvá. Könnyed, de harapható a korty, szinte tanninmentes, igazán barátságos bor, a Márton-napi asztal kötelező kelléke!

 

 

 

A hazai tradícióink szerint, a Márton-napi lúdvacsorát követően „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Elődeink úgy tartották, a minél több ivással, egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. Talán a mértéktartás itt (is) fontos szempont lehet, mindenesetre vétek kihagyni az újborok adta csodás élményt és ízkavalkádot, erre buzdítunk mi is, gyertek az üzletbe vagy rendeljetek házhoz, több megyében is INGYENES a kiszállítás továbbra is!

 

 

 

Forrás: boraszportal.hu, wikipedia.hu, mindmegette.hu, vylyan.hu, bujdoso.com