A hónap borászata: Vylyan Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.”

 

  

 

November az újbor időszaka, így a sokszínű villányi dűlőkben gyönyörködve, nem lehet megfeledkezni a Vylyan Pincészetről és izgalmas újboráról, a Bogyóléről. A birtok igazgatójával, Debreczeni Mónikával beszélgettünk. 

 

/Debreczeni Mónika birtokigazgató/

 

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Debreczeni Mónika: A Villányi Borvidékre a férjemnek, Debreczeni Pálnak esett a választása. Sokat járt ide Szegedről és beleszerelmesedett a lankás, lélegzetelállító tájba, ami többé nem eresztette. Mindez a nyolcvanas évek végén történt. Az volt az álma, hogy az általa vezetett csapat a lehető legszebb borokat alkossa meg, amiket csak a villányi termőtáj adhat.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

DM: Most a 2020-as amfórás érlelésű Cabernet Franc Variáció. 

A cabernet franc rendkívül sokoldalú fajta a borvidéken. A szerkezete képessé teszi arra, hogy sokáig megőrizze a frissességét, nagyon szép, gyümölcsös ízjegyeket mutat, ugyanakkor hosszan érlelhető. Ezek a tulajdonságok sok lehetőséget adnak a borász kezébe. Van a pincénkben három amfora, ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a bornak az amforás változatát is. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ennyire izgalmas kaland lesz belőle! Mivel itt nem „takar” a hordó, a fa, így a borban villányi terroir jelenik meg a maga kendőzetlen valóságában. Intenzív gyümölcsössége egészen hihetetlen, olyan, mintha villával összetört, friss erdei gyümölcsöket kóstolnánk. De a meggyes, málnás, szedres ízek mellet érezhető egy kis földesség, fűszeresség is. 

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

DM: A 2010-es szüret alatt egy stílusos hölgy jelent meg a teraszunkon egy fiatalember kíséretében. A fiatalember nem tudott magyarul, a hölgy pedig egy kicsit törte a nyelvünket. Bemutatkoztak: Montenuovo Franciska és Montenuovo Alexander, anya és fia. Névadónk, Montenuovo Nándor herceg unokája és dédunokája. Kérdésükre, hogy mégis, hogy választottuk és használjuk családi nevüket egy borunkhoz, elmeséltem a történetünket. Annak idején nagynénjüket, Júliát kerestük meg Bécsben és kértük tőle a névhasználatot, aki nyilván nem osztotta ezt meg a családjával. Elmeséltem a mögöttünk álló közel 20 év történetét is. Áldását adta a névhasználatra, és azóta minden évben meglátogat bennünket az Ördögkatlan fesztivál alkalmából, ugyanis nagyon szereti a magyar irodalmat, a magyar kultúrát. Büszkék vagyunk a barátságára, mint ahogyan ők is a nevüket viselő borra.

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

DM: Talán két dolgot szeretnék kiemelni. 

Megtanultam, hogy a türelem az életben nagyon fontos erény! Gondoljunk csak bele, hogy az eltelepített szőlő csak 3 év múlva ad bort, és csak kb. 10 év után ad komoly bort. A nagy borok csak hosszú érlelés után mutatják meg igazi arcukat, de hosszan sorolhatám még a példákat..

A másik dolog az, hogy sok apró részleten múlik siker. Mindent időben kell megtenni, gyorsan, tisztán és gondosan kell dolgozni. Ha valahol hiba csúszik a folyamatba, akár csak a legutolsó műveletnél, az elronthatja az egész éves munkánkat annál a tételnél. A bor megtanít bennünket arra, hogy minden tettünknek következménye van.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

DM: A szerethetőség (megbízhatóság), a frissítő korty és az elegancia.

  

 

Mónikának ezúton is köszönjük szépen a válaszait és aki Villány felé kirándul feltétlenül vegyen részt egy pincelátogatáson, fantasztikus élményben lesz része: https://www.vylyan.hu/vylyan-terasz/borkostolok/

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Vylyan Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.