A hónap borászata: Kovács Nimród Winery

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Márciusban Eger felé vettük az irányt és kértük meg Kovács Nimród borosgazdát, a Kovács Nimród Winery tulajdonosát, hogy árulja el mi a kiváló borainak titka. Vele beszélgettünk.

 

 

 

„A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is. Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.” /Kovács Nimród/

 

/Kovács Nimród tulajdonos, borosgazda/

 

 

Ezerjo: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Kovács Nimród: Az elmúlt évek egyik kiemelkedő bora volt a 2017-es Sky Furmint, amely a nemzetközi VinAgora versenyen Champion-díjas lett, s az ország legjobb furmintjává is megválasztották. A bort az unokámról, Skylerről neveztük el, már csak ezért is kedves a szívemnek. Mivel e borfajtánknak nem ez az első elismerése nemzetközi porondon, számunkra újból és újból visszaigazolja a KNW filozófiáját arról, hogy a mészkőtalajú Nagy-Eged-hegy legmagasabb részein lévő ültetvényünk csúcsminőségű borokkal tisztel meg bennünket. Mindez elmondható a Nagy-Eged-hegyi vörös borainkról, az NJK-ról (Kékfrankos-Syrah) és a Grand Bleu-ről (100 % Kékfrankos) is, de sokat várunk két új, szintén a Nagy-Eged-hegyhez köthető márkánktól, a fajtaborként forgalomba hozott WOW Syrahtól és a DB 19-ről (Double Barrel Kékfrankos), amelyekből csupán egy-egy hordóval készítettünk, tehát limitált példányszámú különlegességek. Nehéz választanom a felsoroltak közül, főként, ha hozzáteszem: a Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtokunk is gyönyörű borokkal ajándékoz meg bennünket, köztük a 777 Pinot Noirral, Battonage Chardonnay-val vagy a Soul Syrah-val. 

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

KN: A borászatunkban történt már lánykérés, sokan itt ünneplik a házassági évfordulójukat, kerek születésnapjukat, van, aki KNW-borkóstolót kap karácsonyi ajándékba. Volt nagypapa, aki az unokája születésekor forgalomba került Nagy-Eged-hegyi Grand Bleu Kékfrankosból vett egy kartonnal, hogy amikor a fiú nagykorú lesz, ezzel ünnepeljenek majd. Csupa szívhez szóló történet, amelyen keresztül ismeretlenül is összetalálkozik a bort készítő és a bort fogyasztó ember.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

KN: A megújulás képessége, szándéka nem korfüggő, s mindig törekedni a változás elindítására vagy épp elfogadására, másképp az adott munkát rutinszerűen végzi az ember – ez a borfogyasztásra és a borkészítésre egyaránt igaz.

Az egri bortermelő vidék legjobb terroirjai közül három - a vulkanikus-tufás Nyilasmár, a Nagyfai, valamint az egyedülállóan mészköves Nagy-Eged-hegy legmagasabban fekvő területe - a KNW-hez tartozik. A világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához és Kalifornia hűvösebb vidékeihez hasonlítható ez a térség, így a borászat olyan fajtákat telepített el itt, amelyek otthon érzik magukat ilyen viszonyok között, s világszínvonalú borokat készülhetnek belőlük. Amit ebből tanulhatunk, az az alkalmazkodás, a rugalmasság, s az, hogy tisztelni kell a fajta adottságait – ezt a tudást is átemelhetjük a hétköznapjainkba, emberi kapcsolatainkba. 

 

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

KN: A KNW az egri borvidék háromszáz éves, történelmi pincesorán, a Verőszalán telepedett meg, ahol már a 18. században voltak présházak. Éppen olyanok, mint a borászat hét összefüggő, a történelmi örökség megőrzését szem előtt tartó, nagy gondossággal felújított műemléki épületegyüttese.

  1. A szőlészeink nagyon jó munkát végeznek a velük együtt dolgozó csapattal, így biztos alapokra támaszkodhatunk. A pincészetben az utóbbi esztendőkben végrehajtottuk azokat a fejlesztéseket, amelyek alapján úgy gondolom, hogy itt is jó alapokon állunk. Rendbe tettük a történelmi pincéket, folyamatosan vásárolunk új hordókat, beszereztük azokat a gépeket, technológiákat, amelyek a mai kor követelményeinek tökéletesen megfelelnek.

 

  1. Folyamatosan nézzük a piaci igényeket és igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni az elvárásokhoz. Ezt kell tennünk, hiszen a piacra termelünk, és a fogyasztók visszajelzései nagyon sok segítséget nyújtanak. A Nagy-Eged-hegyi három csúcsborunk, a Sky Furmint, a Grand Bleu Kékfrankos, és az NJK házasítás, ami kékfrankos és syrah, a büszkeségeink, ha úgy tetszik ők a borászat zászlóshajói, s rendre magas pontszámokat érnek el nemzetközi versenyeken.

 

  1. A Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtokokról származó All that Jazz termékcsaládunk tagjai, valamint a bikavéreink, és a Battonage Chardonnay mind a Monarchia kereskedőcégünknél, mind a borászatban, mind pedig külföldön kedveltek és keresettek. Egy évi 120-130 000 palackot készítő úgynevezett boutique-borászat esetében nem az a cél, hogy ennek a volumene legyen nagy, inkább az, hogy bekerüljenek a köztudatba, a hétköznapi élet során is gyakrabban találkozzanak vele a fogyasztók.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

KN: Az igényes borfogyasztók körében egyre közkedveltebbek a Nagy-Eged-hegyről, illetve a Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtokról származó borok, és sokan éppen azért választják Egert úti célként, hogy a nálunk a helyszínen, 300 éves ódon verőszalai pincerendszerünkben kóstolják meg borainkat, s lássák a helyet, ahol készítjük ezeket. A SKY Furmint visszatérő elismerései a VinAgora versenyeken nagyon jól esnek. Két új „kultuszborunk”, a Nagy-Eged-hegyi WOW Syrah és az ugyanerről a termőhelyről származó DB 19 (Duble Barrel Kékfrankos) még épp, hogy a piacra lépett, de már lelkes fogyasztói akadnak. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk külföldről is: nemrégiben egy nemzetközi eseménysorozaton az Egyesült Királyságban a legjobb londoni top-vendéglátóhelyek kiváló sommelier-jei, séfjei kóstolták meg borainkat, s igazi “food friend-inek” tartották őket. Külön kiemelték ebben a körben is a két burgundi fajtánkat, a Battonage Chardonnay-t és a 777 Pinot Noir-t.

 

 

Nimródnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Egerben jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet és vegyen részt egy kiváló kóstolón!

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Kovács Nimród Winery boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.