Variációk egy témára: RIZLING

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Március 13-a a nemzetközi Rizling nap, így ebben a hónapban Badacsony felé vettük az irányt és megkértük Ádám Gábort, a Sabar Borház és Váli Pétert, a Válibor Pincészet borászait, hogy meséljenek a fajtából készült boraikról.  

 

 

 

Válibor Pincészet

A Rajnai Rizling hazája Elzász, Lotharingia, Mosel és az osztrák Wachau, de a badacsonyi rajnai rizling is legalább olyan izgalmas, mint az előzőekben említett területekről származó borok. Badacsony vulkanikus talaján jobban beérik a szőlő, mint a francia vagy osztrák dűlőkön és a savai is kellemesebbek, maradék cukor nélkül harmonikus bort tudunk készíteni az egyedi fajtajellegek megtartása mellett.

A tételünk a Tabula Rasa ( Rajnai Rizling), mely névvel arra szerettem volna utalni, hogy minden borász tiszta táblával indul, minden tanult tudásomat beleadtam ebbe a badacsonyi borba.

 

 

 

Sabar Borház

Rajnai rizling Hercegföld 2022

Egy rajnai sosem ékeskedik „más tollával”, büszkén vállalja önmagát, különc karakterének egyediségét, miközben mindent megmutat a termőhelyéről, a talajról, a történetéről. Nem hajt a népszerűségre, nem kedveskedik, nem hízeleg, csupán csak lehelet finoman árasztja magából a rózsaszirmok illatának üde aromáját, fás és gyümölcsös jegyekkel árnyaltan. Érett mangó, maracuja, grapefruitos kesernye, majd egy nyugtázó mosoly. Minden jó. Egy teljesen acéltartályos, szép, virágos, gyümölcsös bort szerettünk volna készíteni, ami a mindennapokban, de ünnepnapokon is megállja a helyét.

A Hercegföld dűlő két hegy - Csobánc és Bács-hegy - között található, már a Bács-hegy irányában. Valamikor Eszterházy birtok volt, innen jön az elnevezés. Itt egy 0,8 hektáros területünk van, amit 2016 április 28-án telepítettünk (két nappal a nagy tavaszi fagy után, ugyanis 26-án -4 fok volt, am a környéken nagy fagykárokat okozott. Nálunk is.) Az oltványokat Ausztriából, a magyar határ szomszédságában lévő Andauban található Scheiblhofer Rebschule-ből vásároltuk és a gépi telepítést is ők végezték. 3998 tőkét ültettünk. Pár nap múlva kedves jóakarók 50 oltványt elloptak. Szerencsére egy ismerős pincétől át tudtunk venni rajnai oltványokat, akinek kimaradt, és azzal pótoltuk. Több helyi borász mondta, hogy ez általános, mindig lopnak friss telepítésből oltványokat, jó hogy ennyivel megúsztuk... A telepítés egyébként tökéletesen sikerült, minden oltvány megeredt.

A terület inkább löszös, agyagos, kevésbé köves. A lejtés itt már nem sok, a kitettség/tájolás inkább déli-délnyugati. Az ültetvény 2019-ben termett először, a '22-es a 4. szüret volt.

 

 

Olaszrizling single vineyard Bács-hegy 2021

Egy pohár olaszrizlingben időnként benne van egy egész élet. Érzed a sokszínűségét, a lehetőségeit, melyekkel mert élni, a bölcsességének mélységét. Sárga virágok és vaníliás krémesség, flambírozott gyümölcsökkel. Szépsége, érettsége azonban nem csap át szirupos sztorizásba. A karamellt sós komolyság hatja át eleven, vibráló citrusokkal, mély nyomot hagyva. A '21-es tétel mintegy 8 hónapot töltött 10-12 éves, 500 literes magyar tölgyfahordókban, abban erjedt és abban is érlelődött. A hordó nem uralja, hanem szépen fűszerezi a bort. Az ünnepnapok olaszrizlingje.

  

 

Minden évben 3 olaszrizlinget készítünk. Az alap egy full acéltartályos, gyümölcsös, nyári bor. A középső szint több terület szőlőjéből áll össze, mely részben acéltartályos, részben fahordós. Minden évben annak a területnek a termését, amelyiket akkor a legszebbnek, legérettebbnek látunk külön, csak hordóban készítjük el és single vineyard, azaz dűlőválogatás néven hozzuk forgalomba. Ez tehát évről-évre változhat. 2021-ben a Bács-hegyi terület gyümölcsét ítéltük a legszebbnek. Ez egy vásárolt tétel, minden évben veszünk innét szőlőt. A terület talaja löszös-agyagos, a Hercegföld dűlőnktől kb. 1 km-re van. Az ültetvény fiatal, 2014-es telepítés, 2017-ben volt az első termés (szűztermés) és akkor, '17-ben, mindjárt ez lett a dűlőválogatásunk. 

 

 

 

A rizlingnek szentelt hónap célja az, hogy szeretné felhívni a világ minden borszerető emberének a figyelmét erre a különleges, nagyon izgalmas és nagyon szerethető szőlőfajtára és az abból készült borokra. Mi ezúton is köszönjük a Sabar Borház és a Válibor Pincészetnek, hogy megosztották a gondolataikat, Benneteket pedig bíztatunk, hogy bátran válogassatok, kóstoljatok, ismerkedjetek a fajtával.

Rizling kínálatunkat megtaláljátok a WEBSHOPBAN  vagy gyertek be az üzletbe és segítünk a választásban. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok. 

 

 

 

/A bejegyzés profilképének forrása a winefolly.com/