A hónap borászata: Maison aux Pois

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"Hegyaljai borászat vagyunk, nem hegyaljai gyökerekkel, a világ talán legizgalmasabb termőhelyén. ... Rengeteget kóstolunk, de ha a sajátunk kerül palackba, akkor kemények az alapelvek: arra az eleganciára törekszünk, amit mi kedvelünk, ami képes megmutatni az itteni terroirt és a termőhelyeinkben rejlő potenciált. Nem lehet hangsúlyos a hordó, nem fűthet be az alkohol és nem billenhet a folyamatosan keresett egyensúly. Szóval a számunkra tökéletes arányokon dolgozunk."

Történelmi borvidék, tokaji tradíciók, kifinomult stílus, új perspektívából- ez a Maison aux Pois pincészet, ahová júniusban kalauzolunk Benneteket. Kulcsár Gábor tulajdonos-borásszal beszélgettünk. 

 

/Kulcsár Gábor tulajdonos-borász/

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Kulcsár Gábor: Nagyon szeretjük a Sauvignon blanc-t, de ha furmintról van szó, akkor általában hazalopjuk a kóstolóról megmaradt Selection B és Selection U palackokat (mindkettőt egyszerre). Ilyenkor több napon keresztül össze tudjuk kóstolni a két dűlőnket és élvezzük ahogy napról napra egyre szebben nyílnak ki a borok.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

KG: Az egyik kedvenc és visszatérő sztorink, hogy sokszor jönnek úgy kóstolni, hogy nem hiszik el, hogy amelyik bornak ilyen szép arculata van, az finom is lehet. Aztán minden esetben meglepődnek a kóstolók... :)

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

KG: Azt, hogy a tanult tudás és a tapasztalat nagyon fontos, de akár a szüret időpontja, akár a borkészítés esetében az intuíciónak meghatározó szerepe lesz mindig is. (Mivel soha nincs fekete-fehér helyzet sem a szőlőben, sem a borászatban)

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

KG: Elegancia, komplexitás, termőhelyi specifikusság.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

KG: A tavalyi évben a két legnagyobb nemzetközi borversenyen is szépen szerepeltek a boraink. Az IWSC borversenyek 6-ból mind a 6 tételünk érmet kapott, ezzel a 34 magyar éremből a legtöbbet a Maison aux Pois borai kapták. Igaz ez a Decanter versenyre is, ahol 5 borunk kapott érmet.

 

 

Gábornak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Tokaj felé jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Maison aux Pois pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.