Variációk egy témára: PROSECCO

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Ha június, akkor prosecco, ami nem egy napig, hanem egy teljes hétig ünnepelteti magát a nemzetközi boros ünnepnapok keretében. Nem is csoda, hiszen könnyedsége és játékossága azok számára is elegánssá teszik, akik a borok iránt kevésbé elkötelezettek. Szívből ajánljuk az ünnepléshez a Montelvini Pincészetet, akik elkalauzolnak az proseccok mekkájába, Asoloba, mesélnek a hitvallásukról és proseccoik segítségével elrepítenek a hamisíthatatlan, az égbe nyúló ciprusokkal teli olasz éreltérzésbe.

 

 

Prosecco-ról általában

A prosecco a nagybetűs olasz pezsgő. Veneto és Friuli-Venezia Giulia régióban készül glera szőlőből: ezt az őshonos fajtát lehet használni az eredetvédett proseccok készítéséhez. A folyamat a Martinotti–módszeren alapul. Ez azt jelenti, hogy az ital másodlagos erjesztése acéltartályban történik, nem pedig a palackban, mint a hagyományos pezsgőknél. A pezsgőfajta különlegességét részben a glera szőlő jellege adja. Ez a fajta általában alacsonyabb savtartalmú, gyümölcsös és virágos jegyekkel rendelkezik, ami egy könnyed és friss ízvilágot eredményez, így a belőle készült prosecco jellegzetes buborékjai finomak és lágyak.

 

Az olasz borok, így a prosecco eredetvédelmének alapját képező rendszer, a DOP (Denominazione di Origine Protetta) több kategóriára is oszlik, ebből a két magasabbat mindenképp érdemes megjegyezni. Ha a címkén a prosecco név mellett azt látjuk, DOC, ez a Denominazione di Origine Controllata kategóriát jelenti. Az olasz borok eredetvédelmének alapját képező rendszert a hatvanas évek elején vezették be Olaszországban. A DOC rendszere meghatározza a földrajzi származást, leírja az engedélyezett fajtákat, a minimális alkoholtartalmat, a borrégiók határait. A bortermő helytől függően kitér a borkészítési eljárásra, megszabja a minimális érlelési időt. A védjegy-aspiránsokat szigorúan ellenőrzik és rendszeresen tesztelik. Öt évig kell egy bornak azonos minőséget képviselni, mielőtt kiérdemelné a DOC-t. 

Ha még egy betűvel kiegészül, és lesz DOCG, akkor Denominazione di Origine Controllata e Garantita borral van dolgunk. Két évtized után felmerült az igény, hogy az olasz bortermelők bevezessenek eggyel magasabb kategóriát: a DOCG védjegyet. Ehhez a boroknak teljesíteni kell a DOC feltételeit, további öt évet kell a DOC védjegyet viselni, mielőtt elnyerik a magasabb besorolást. A védjegy a palackozás helyét is szigorúan meghatározza, a borokat érzékszervi vizsgálatnak vetik alá, a palackokat sorszámozott, államilag ellenőrzött jeggyel zárják le.

 

 

 

A Montelvini pincészetről

A Montelvini Pincészet a prosecco hazájában, Venegazzùban található, a világ egyik legismertebb olasz borvidékének szívében. Olyan híres habzóborokat palackoznak, mint az Asolo Prosecco Superiore DOCG Asolo közelében, vagy a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Valdobbiadene környékén.


A borászat tulajdonosa a Serena család. Több mint 130 éve szenvedéllyel és elkötelezettséggel készítik boraikat. Évről-évre egyedülálló borokat palackoznak, az olasz borásztársadalom legrangosabb tagjainak számítanak. Történetük a tipikus sikeres olasz borászcsalád története. A borászatot ma Armando Serena vezeti gyermekeivel, Albertóval és Sarah-val. A Montelvini hitvallását a területhez való tartozás érzésében, a család erejében és tiszteletében, a föld iránti elkötelezettségben határozták meg.

A pincészetben büszkék rá, hogy az évszázados hagyományokat a mai modern gazdálkodási módszerekkel egyesítik. Annak ellenére, hogy a palackozott mennyiség és a termelési technológiák az idők folyamán magától értetődően megváltoztak, máig hűek maradtak a Montelvini borokat jellemző egyedi stílushoz. Különösen a habzóboraik által váltak híressé. Értékes, életdús szőlőültetvényeikről kiváló minőségű termés kerül a pincébe, ahol aztán megszületnek azok a csodálatos spumanték és proseccók."

 

 

Mitől különlegesek?

A Montelvini pince tőkéi Asoloban is megtalálhatóak, ez a rész a borvidéken belül kicsit kevésbé ismert, mint Valdobbiadene. Utóbbit minden prosecco kedvelő ismeri, innen kerülnek ki a leghíresebb/legnagyobb nevek, de itt készül a legtöbb tömeg prosecco is. Alapvetően az asoloi területek kicsit ásványosabb-összetettebb karakterisztikájú pezsgőket adnak.

 

 


A pince zászlóshajója, a legszebb területekről válogatott alapanyagból készült pezsgő. A család tudásának esszenciája és a területek kiváló adottságai egy palackba zárva. A legnépszerűbb termék a sorban, ez mutatja be talán legjobban a pince stílusát. 
 
 

Ritka madár az extra brut prosecco, mi mégis nagyon szeretjük! Kevesebb cukor, mindig évjáratos, így azoknak is tud élményt nyújtani, akik a magas cukortartalom miatt utasítanák el a proseccot. Személyes kedvencünk!