A spanyol életérzés nyomában

Június elején Spanyolországba vitt az utunk (meg a repülő), ugyanis meghívást kaptunk a Bodegas CARE spanyol partnerünktől. Ha már arra jártunk meglátogattunk még néhány pincészetet és hagytuk, hogy beszippantson az igazi, mediterrán, spanyol életérzés. Az alábbiakban erről az élményről mesélünk. 

 

Utazásunk első állomása a Bodegas CARE pincészethez és annak ültetvényeire vezetett, mely 140 hektáron helyezkedik el és érdekessége, hogy a 70-80 éves szőlőtőkék termőtalaja alig tartalmaz földet, leginkább a vörös kőzet jellemzi, ennek ellenére csodálatosan egészséges és szép szőlő terem. A borkészítés a pincészetnél innovatív folyamatként került kialakításra, ahol minden részletre aprólékos figyelem hárul a szőlőültetvény kiválasztásától, egészen a különböző termelési, ellenőrzési és érlelési területek infrastruktúrájáig. Törekednek rá, hogy egyesítsék a borvidék hagyományait és a tiszteletet a szőlő és a bor iránt. 

A borászattal készített interjút ITT olvashatjátok el.

 

 

 

 

 

 

A másik szintén varázslatos és egyben ijesztő méreteket öltő pincészet (hallottatok már borkatedrálisról?), ahová volt szerencsénk ellátogatni, az Escudero borászat, akik a Bodegas CARE-hoz hasonlóan több generáció óta foglalkoznak borkészítéssel. Filozófiájuk része, hogy azonosulnak a földdel, épp ezért sosem használják ki a szőlőt sem, legyen az új vagy régi. Ezért is értékelik annyira. A kezdetektől fogva organikus borokat készítenek és olyan alternatív termesztési módszereket választanak, amelyek elősegítik a biológiai sokféleséget és javítják a talaj termékenységét, mert hiszik a föld az ő és gyermekeik öröksége. 

 

 

 

 

És az ominózus borkatedrális. Mert itt ilyen is van:

 

Természetesen a mediterrán életérzéshez hozzátartoznak a finom falatok és a nyüzsgő városok, úgyhogy zárásképpen álljon itt néhány hangulatfotó erről a felejthetetlen és ízekben, élményekben gazdag spanyol kiruccanásról.