A hónap borászata: Bodegas CARE

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

A spanyol Cariñena borvidék szívében, az ország szőlészetének történelmi és feltörekvő területein született meg a Bodegas Care, mely zászlajára a progresszivitást és elkötelezettséget tűzte, amely megnyilvánul többek között az innovatív borkészítésben és a vidék hagyományainak őrzésében, valamint a szőlő tiszteletében is, melyről Nacho Lázaro, a pincészet egyik tulajdonosa mesélt.  

 

 

/Nacho Lázaro, a borászat egyik tulajdonosa/ 

 

 

Ezerjó: Mi a borászatod története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?

Bodegas CARE: Két család vagyunk, akik 3 generáció óta szőlőtermesztéssel - és más vállalkozásokkal is - foglalkoznak. 2000-ben úgy döntöttünk, hogy összeállunk, és közösen létrehozzuk a saját márkánkat, melynek keretén belül saját borokat készítünk. Így született meg a Bodegas CARE. A bor része a régióban élők mindennapjainak, a DNS-ükbe van kódolva.

A Cariñena DOP 1932-ben alakult, és Spanyolország egyik legrégebbi bor-apellációja. A régiónkban a borászat már a római időkben megkezdődött. A bor mindig is része volt a kultúránknak: fontos kísérője az ételeinknek, és főszereplője a régiónk számos ünnepségének, például a Fiestas de la Vendimia-nak, amikor szeptemberben vagy októberben szüreteljük a szőlőültetvényeket.

 

E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?

BC: A Garnacha Tinta a legismertebb fajta. A Cariñena a legkülönlegesebb és legeredetibb. Mindkettő a Cariñena borvidékről származik, és mi hiszünk abban is, hogy ez a szőlőfajta innen ered. A Garnacha nagyon gyümölcsös, lédús és telt borokat ad (a mi stílusunkban száraz is). Remek borok a társas eseményekhez, a spanyol életérzésünkhöz tartoznak. A Cariñena a komplexitást, a hosszas lecsengést, a sós ízvilágot adja. Tökéletes bor a munka utáni pihenéshez vagy az elmélkedéshez, de persze a Cariñenát is megoszthatod másokkal. :)

 

 

 

 

E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál?

BC: Szerencsések vagyunk, hogy különböző őshonos szőlőkkel rendelkezünk, így a CARE borok által sokféle lehetőségünk van az étel-bor párosítására. A legklasszikusabb számunkra, ha a Garnachas-t a régió leghíresebb ételével párosítjuk: a Ternasco de Aragón-val (helyi szopós bárány), ami egy másik szintre emeli az étel ízét. A fehérekből, különösen a Garnacha Blanca szőlőből, rengeteg lehetőségünk van: nyers és grillezett hal, ceviche (citrusfélékben pácolt halból vagy kagylóból és fűszerekből álló étel), tenger gyümölcsei valamint szárnyasból készült ételek... A Garnacha Blanca egyre népszerűbb és fontosabb a borvilágban. Napjainkban ezt a szőlőt nem csak a mi régiónkban találják meg, hanem a világ legismertebb Michelin csillagos éttermeiben és boros bárjaiban is. Az egyik meglepő dolog az volt, hogy otthon készítettük a CARE Cariñena Finca Marimúval. Valódi mexikói ételeket főztünk magunknak, sok fűszerrel és chilivel, nagyon ízletes ételeket, amit az emberek általában sörrel párosítanak. De a komplexitása, az illata és az íze a mi Cariñena Finca Marimú-nk csodálatosan meghaladta az étel klasszikus ízvilágát... igazán ízletes gasztro élmény!

 

E: Mesélj el egy vicces/kedves történetet, ami a borászathoz kapcsolódik. 

BC: Vicces... amikor először készítettünk a Care XCLNT-t... az emberek azt hitték, hogy az XCLNT a római számokból készült évjárat... Az XCLNT valójában EXCELENTE, ami angolul kiválót jelent, és tökéletesen leírja ezt az extrém limitált kiadást, amit speciális évjáratokban készítünk.

Szívmelengető történet... A szolidaritás rózsa a mi finom stílusú rozé borunk, ami a régiónkban több száz nőnek segít a mell- és méhnyakrákkal való küzdelemben. A borból származó éves jövedelmünk 10%-át a spanyolországi Aragónból származó AMAC-GEMA női egyesületnek adjuk.

 

 

 

 

 

E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?

BC: Arra összpontosítunk, hogy megőrizzük a helyi szőlő eredetiségét, tökéletes terroir körülmények között. Modern borokat készítünk, ahol a gyümölcs tökéletesen egyensúlyban van a bor és a tölgy összes összetevőjével, és érezni lehet, honnan származik a bor. A szőlőt a bor főszereplőjévé akarjuk tenni, és a tölgy vagy a beton segítségével összetettséget akarunk alkotni anélkül, hogy elveszítenénk a fajta tipikus jellegét vagy lényegét. Az igazi kihívást az jelenti, hogy a CARE borok fogyasztója olyan élményben részesüljön, mintha egy spanyol körutazáson lenne.  

 

E: Mit jelent számodra a bor?

BC: A bor egy kulturális ital, amivel körbeutazhatod a világot, pompás kiegészítője lehet az ételeidnek, fogyaszthatod barátokkal vagy családdal, vagy egyedül, ha csak pihenésre vagy töltődésre vágysz. Számunkra ez egyben kulturális életmódot is jelent.

 

E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak ízvilágát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani? 

BC: A Care Garnacha Nativa a mediterrán életmódot képviseli, mint például a kis tengerparti fehér és kék házak, Gaudi színes építészete (Güel park), Miró festményei, a latin zene és a tánc. Ez egy bor szuper kísérője lehet az ilyen és ehhez hasonló szórakoztató pillantoknak. 

Egy másik, a Care Garnacha Finca Bancales Spanyolország legelegánsabb részét képviseli, olyan modern és kedves helyeket, mint a Sagrada Familia, vagy az El Pilar de Zaragoza (Bazilika), a Picasso festmények vagy a klasszikus flamenco zene... Ez a bor mindig felszínre hozza a mélyebb érzéseket.

Érdekes tény a borainkról: minden CARE bor művészi arcokkal van ábrázolva, amelyeket Enrique Torrijos művész készített. Manapság a borok tökéletesen passzolnak a vicces és szórakoztató karneváli hangulathoz, időszakhoz. 

 

E: Mi a borászat mottója?

BC: A spanyol borok modern arca.

 

 

 

E: Vannak-e kísérleti projektek a borászatban?

BC: Pár éve ültetettünk Cariñena Blancát. A Cariñena szőlő (Spanyolországban Mazuelo néven is ismert) fehér mutációja majdnem teljesen homályba veszett (2008-ban Spanyolországban mindössze 3 hektár volt fellelhető). Megpróbáljuk újraéleszteni ezt a fajtát, amely szerintünk fontos lehet a régiónkban. Későn virágzó és későn érő szőlő, jó savtartalmú és nem túl magas alkoholtartalmú, ez a szőlő a spanyol fehérborok "új szereplője" lehet.

A következő években megkóstolhatjátok ezt a kísérletet...

 

 

Reméljük mihamarabb megkóstolhatjuk a spanyol borpaletta "új szereplőjét" és Nacho-nak ezúton is köszönjük szépen, hogy mesélt és megosztotta velünk gondolatait,

Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatna, válogasson a webshop Bodegas CARE kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.