Akikről még biztosan nem meséltünk...

A vinoSZFÉRA 2024 sétáló borkóstolóra több olyan hazai borászatot is meghívtunk, akikről még nem ejtettünk szót. Ebben a bejegyzésben hozunk egy rövidke ízelítőt az Istvándy Pincészetről, a Katona Borházról, valamint Német János borászatáról, akikkel szintén találkozhattok az eseményen. Ha pedig szívesen ismerkednétek a többi pincészettel is, keressétek A hónap borászata bejegyzéseinket, sok hazai pincészetet faggattunk az elmúlt években az életszemléletükről és borkészítési filozófiájukról. ISTVÁNDY BIRTOK- Badacsony

Az Istvándy család története az 1800-as évekig nyúlik vissza, és kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget számukra.  Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett kötelezték el magunkat és a pincészet jövőjét is ebben a szőlőfajtában látják, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. E mellett hangsúlyt fektetnek a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre is. A borok stílusának kialakításánál fontos volt számukra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. 

Számukra a nagyság nem a volumenben, hanem a minőségben rejlik, és meggyőződésük, hogy értékeset és egyedülállót alkotni csak megalapozott, elmélyített szaktudásra építve, nyitottsággal és kreativitással lehet. Ehhez a nemes és különleges Kéknyelűben találták meg a megfelelő alapanyagot. "Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára."

 

 

 

 

KATONA BORHÁZ - Balatonboglár, Tokaj 

A Katona Borház 1996 őszén alakult és egyúttal felélesztette a korábbi családi hagyományokat is. Pincészetük jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári Borvidéken, 2006 óta pedig 1 hektárt művelnek Tokaj Hegyalján is. A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Irsai Olivér) is termesztenek.
"Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal."

 

 

 

 

NÉMETH JÁNOS PINCÉSZET - Szekszárd

A család generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel. Janó 1977-ben született a család IV. Németh Jánosaként, szekszárdi felmenők első önálló borászaként. Rajong a fehér- és vörösborokért, a jó ételekért, az édességért, az illatokért, általában az ízekért, élményekért. Ha nem borász lenne, akkor inkább szőlész, de szerencsére szőlész-borász lett. 

Borászként a kiváló minőségű szőlőalapanyagot tekinti a legfontosabbnak, melyet szerinte az évjárat határoz meg a legjobban. Borai sokszínűségét a tartályos és/vagy hordós érlelési lehetőség mellett az adja, hogy területileg más-más dűlőből és többfajta szőlőültetvényről származnak. A pincészet mottója: "Dűlőből, spontán."  Fajtaválasztékukban kiemelt szerepet kap a borvidék két legfontosabb szőlője a Kadarka és a Kékfrankos, illetve a Syrah szőlőfajta, amiből a közkedvelt és népszerű Deviant tételük készül. Világfajták közül az itthon leginkább ismert négy fajtával dolgoznak: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a korábban említett Syrah. Emellett Zweigelt, és fehér fajták közül pedig Olaszrizling, Chardonnay adja a borok alapját. Kis lépésekkel, folyamatosan bővítik a technológiáikat is, mégis olyan tradícionális pincészet kívánnak maradni, ahol a borász álmodja meg a borokat, együtt él a területeivel, tudja melyik dűlőn hol kel és hol nyugszik a Nap, és ténylegesen az Ő keze munkája révén születik meg a bor.

 

 

 

Ha kedvet kaptatok a kóstoláshoz és szívesen elbeszélgetnétek a borászokkal is, gyertek és találkozzunk 2024. március 24-én (vasárnap) 15:00-20:00 között a TIK-ben, a vinoSZFÉRA 2024 sétáló borkóstolón! Szeretettel várunk Benneteket.