Kalandozások olasz és spanyol vidékeken

Most jön, ami még nem volt! 2024-ben külföldi borokkal is készülünk a vinoSZFÉRA sétáló borkóstolóra. A spanyol Bodegas Care és az olasz Tenuta San Giorgio pincészetek is részt vesznek a bormatinén csodásabbnál csodásabb tételeikkel. Ebben a bejegyzésben a két pincészet varázslatos világába kalauzolunk el Benneteket.

 

BODEGAS CARE

A Cariñena borvidék szívében, az ország szőlészetének történelmi és feltörekvő területein született meg a Bodegas Care, mely zászlajára a progresszivitást és elkötelezettséget tűzte. A borkészítés a pincészetnél innovatív folyamatként került kialakításra, ahol minden részletre aprólékos figyelem hárul a szőlőültetvény kiválasztásától, egészen a különböző termelési, ellenőrzési és érlelési területek infrastruktúrájáig. Törekednek rá, hogy egyesítsék a borvidék hagyományait és a tiszteletet a szőlő és a bor iránt. 

A Bodegas Care borok 100%-a saját szőlőültetvényeikből származnak. A szőlőültetvények alapvetően két fő birtokon helyezkednek el, a Finca Bancales-en és a Finca Cadillos-on (mindkettő 50 hektáros), valamint egy kis parcellák csoportján változatos talajokkal, mely teret enged a kísérletezésnek. Erre ún. kísérleti tartályokat használnak, melyben mikroerjesztést végznek a különböző klónokkal, fajtákkal vagy termesztési technikákkal.

 

 
 
 
 
 
A pincészet névválasztása sem véletlen, a spanyol "Care" egy antik szó, amit a rómaiak használtak Cariñena városára, mely az idők során aztán Caraellana névre változott, amely "La Querida Llanura" vagyis kedves síkságot jelentett. Ez az etimológia számukra a föld iránti elkötelezettséget és a területük iránti szeretetet jelenti. 
 
 
 
 
Ugyanakkor utalnak az angol „Care” szóra is, hiszen törődnek és gondoskodnak a szőlőről a borkészítés során. mely tiszteletteljes hozzáállást a címkén is megjelenítik különféle arcok (mint a szőlő különböző arcainak) ábárzolásával, melyek Enrique Torrijos művész eredeti alkotásai.
 
 
 
 
 
 
 
Történetük 1971-ben kezdődik, amikor Sergio Tombacco, apjától, Ludovicótól örökölt erős szenvedély által motiválva, a Piave folyó mentén elterülő gyönyörű, termékeny földön megalapította a Tenuta San Giorgio-t. Montalcino község területén, a Castelnuovo dell'Abate városka közelében elhelyezkedő birtok a hegygerinc tetején található, 400 méteres magasságban. A területen 25 hektáron szőlőültetvények, további 24 hektáron pedig olajfaültetvények találhatók. A birtok kiváló elhelyezkedése révén rendkívül kellemes klímával büszkélkedhet, a nyugati szelek elősegítik a szőlő érését, és csökkentik a betegségek előfordulását, így a pincészet fokozatosan áttért a teljes körű bio gazdálkodásra. A talaj, amely a toszkánai régióban megszokott pala és agyag, ideális környezetet teremt a Sangiovese számára. Az elmúlt 50 évben három generáció váltotta egymást a vállalkozás élén. Sergiót fiai, Giorgio, Valerio és Marco követték, akik számos fejlesztést eszközöltek a borászatban, létrehozva ezzel a jelenlegi struktúrát, melyet már az ő gyermekeik visznek tovább.
  
 
 
 
A jelenleg organikus művelést folytató borászat elve az, hogy olyan bort kell létrehozni, amely a Montalcino-i életmódra és gasztronómiára jellemző hagyományos stílust tükrözi, mindezt olyan módon, hogy a bor valamit visszakapjon a mindennapi „ivóborok” kellemességéből és a jó értelemben vett egyszerűségükből.  
2004-ben fontos mérföldkőhöz érkeztek, miután elhozták a Vinitaly arany érmét, mely számukra annak a munkának az elismerését jelentette, amelyet a föld szeretete, az igazi termékek iránti szenvedély és a családi értékek vezetnek.
 
 
 
 
 

Várunk Benneteket szeretettel 2024. március 24-én a vinoSZFÉRA 2024 sétáló borkóstolón, ahol még több mindent megtudhattok a borászatokról és végigkóstolhatjátok a legfinomabb tételeiket is. 
Az eseményről ITT találtok bővebb információt.