5+1 érdekesség a pezsgőről

Az esztendő utolsó hónapjában még azok kezében is megfordul a pezsgős pohár, akik nem osztják ama nézetet, miszerint pezsgőt bármikor és bárhol jó inni.  E havi kiemelt borászatunk, a Szarka Pince borásza, Szarka Dénes elmerült a pezsgőkészítés rejtelmeibe, de mielőtt megmutatnánk különleges tételét, összegyűjtöttünk 5+1 érdekességet, ami a pezsgők világához kapcsolódik.

 

1. A pezsgő XIV. Lajos kedvenc itala volt. Nemcsak, hogy bevezette a pezsgős reggeliket a királyi udvarban, de dekrétumot is kiadott, mely szerint a pezsgőspalack űrtartalma csak 1,6 párizsi pint (9 dl), súlya 25 uncia (77 dkg) lehetett, a dugót pedig a szemsérülések elkerülése érdekében három szálból font kötéllel kellett az üveghez rögzíteni.

2. A pezsgőspoharat a legenda szerint Madame Pompadour melleiről mintázták és hozzá köthető az alábbi gondolat is: „A pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.”

 

pezsgospohar

 

3. A világ legnagyobb pezsgőspalackja 15 literes és közel 40 kg. A palack Nabukodonozor újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz.

4. A pezsgő szavunkat Gróf Szécheni István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagnierét pezsgőnek.

5. Egy pezsgősüvegben háromszor akkora a nyomás, mint az autó gumiabroncsában, durranásakor megközelítőleg 40 km/h sebességgel lövelli ki a palack a dugót és egyes tanulmányok szerint 750 ml pezsgőben 49 millió buborék található.

 

 

szarka-pezsgo2

 

 

Ő pedig már az említett Szarka pezsgő, 100% furmint, 60% tartály, 40 % hordó, brut nature, palackos erjesztés. Izgalmas tétel, melyet szívből ajánlunk az ünnepi menü megkoronázásához.

+1 érdekesség: a pezsgő antioxidáns tartalma kifejezetten magas, amely csökkenti a vérnyomást, így segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását. Magas cinktartalmának köszönhetően nyugtatja az idegeket, bővelkedik kálciumban és káliumban, valamint jelentős szervessav-tartalma elősegíti az egészséges és hatékony emésztési folyamatokat. 

Mindezek után csak annyit fűzünk hozzá: Egészségünkre!  

 

 

forrás: mult-kor.hu, boldogkukta.hu, nlc.hu, eletmod-magazin.com