Variációk egy témára: FURMINT

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Február a furmint hónapja, így meg sem álltunk Tokajig, hogy szóra bírjuk a Holdvölgy és a Maison aux Pois Pincészetet. Szerencsénkre Jójárt Gergő, a Holdvölgy birtokigazgatója és Kulcsár Gábor, a Maison aux Pois borász-tulajdonosa csak meséltek és meséltek…

 

 

Mit jelent számotokra a furmint?

 

Holdvölgy:

A Holdvölgy birtok kezdeti éveiben a furmint jelentette a legnagyobb kihívást számunkra. Létre akartunk hozni viszont egy olyan bort is, amely furmint hangsúlyos, de más tokaji szőlőfajták házasításával készül, és amely a száraz termékcsaládunk gerincét tudja adni, így biztosítva a gazdaságossági szempontokat az alkotási folyamatban. Ez lett végül a VISION, amely főként azt mutatja meg, hogy szerintünk úgy lesz évről-évre rendkívül izgalmas és kiszámítható az itt megtermett furmint, ha azt az évjárati adottságok szerint, finoman változó arányban ötvözzük a hárslevelű kedvességével és a kabar fűszerességével. Emellett pedig természetesen mi is hódolunk a fajtatiszta száraz furmint kivételessége előtt, azonban ennek megalkotása már évjárattól függ és lényegesen kisebb palackszámban készül. 

Útkeresésünk éveit követően viszont a furmint fajta most már évek óta a kiszámítható minőségi és mennyiségi biztonságot jelenti a Holdvölgy számára. Rengeteg lehetőséget és sokszínű felhasználási módot tár elénk mind száraz, mind édes tételeink kapcsán.  

Pár adat: A furmint szőlőfajta szőlőterületeink 44%-án megtalálható. Mind a 7 dűlőnkön meghatározó, de 3 területen kizárólag furmint terem: Király, Kakasok, Úrágya.

 

 

Maison aux Pois:

A furmint volt az egyik fő oka annak, hogy életünk jelentős részét Tokajban töltjük (az utánozhatatlan terroir mellett). A furmint tényleg képes olyan komplexitású bort adni, amely a globális borpiacon is versenyképessé tesz minket. Mivel nincsen sokgenerációs kötődésünk a borkészítéshez, ezért a családi tradíciók nem is kötöttek minket gúzsba. Így tényleg azokkal a fajtákkal tudunk dolgozni, amelyekben mélyen hiszünk. A fajták között pedig mindig is kiemelkedő szerepe volt a furmintnak, amely neutrális borként képes bemutatni az adott dűlő karakterét. Szerencsések vagyunk, hogy olyan kiemelt dűlőkben terem a szőlőnk, amely alkalmas mind a fajta potenciálját, mind a termőhelyi adottságokat legszebben megmutatni.

A furmint nem könnyű fajta, így kényes egyensúlyt kell tartani a hozam esetében, hogy se túl, se alul ne legyen terhelve. Az első esetben hajlamos kevésbe komplex bort adni, míg a második esetben a magas alkohol és az eseteként alacsony sav jelenthet kihívást. 

Ehhez jön még az a paradoxon, hogy a száraz borok szüretéig teljesen egészséges szőlőt szeretnénk szüretelni, de ahogy ez a szüret megtörtént, imádkozunk, hogy a Bortitys minél nagyobb koncentrációban jelenjen meg...

 

 

Mesélnétek a fantázianevekről?

 

Holdvölgy:

VISION tokaji száraz birtokválogatás:

VISION borunk a gondolatiság bora, egyben elhivatottságunk jelképe. Amikor belevágtunk ebbe a kihívásokkal teli, de csodálatos borászati küldetésbe, sokáig kerestük - egészen pontosan 2007-től 2014-ig - hogy milyen is legyen egy minden évben megalkotható tokaji száraz tétel a mádi történelmi dűlőkről. Ezután született meg az első száraz birtokválogatásunk az említett név alatt.

 

MEDITATION tokaji száraz furmint:

Mint sokan mások a tokaji borvidéken, mi is a száraz furmint kódját próbáltuk megfejteni, leginkább fajtaszelektált változatokon dolgoztunk. Az ezzel járó rengeteg gondolkodás miatt adtuk a király-dűlős, száraz furmint tételünknek a 'Meditation' nevet.

 

INTUITION No3. tokaji száraz furmint T8/7575:

INTUITION borcsalád egyik legegyedibb tétele, melyet csak kivételes évjáratokban tudunk elkészíteni. Ebbe a kategóriába csak egyedi, és megismételhetetlennek tűnő tételek kerülhetnek be, és amelyek létrehozásában főszerepet kap a borász egyéni kreativitása és az intuícióra is hagyatkozó, újító szellemű alkotómunka. Innen az elnevezés.

 

 

 

Maison aux Pois:

A furmintot annyira szeretjük, hogy szinte minden borunkban van valamennyi belőle. 

 

Csak furmintot tartalmaznak az alábbi boraink:

Birtokfurmint 2020

Selection H - Dűlőválogatás a Holdvölgy dűlőből

Selection B - Dűlőválogatás a Betsek dűlőből

Selection U - Dűlőválogatás az Urbán dűlőből


Ezek a borok minden esetben hordós érlelést kaptak. A selection tételek esetében nem használtunk fajélesztőt, ezzel is elősegítve, hogy minél inkább az adott terroir sajátosságai tudjanak megjelenni az egyes tételben.

A birtokfurmintunk Furmint néven kerül forgalomba.  A dűlőszelektált tételek pedig Selection H (Holdvölgy), Selection B (Betsek) és Selection U (Urbán) néven kerülnek forgalomba. Ennek elsődleges oka, hogy ismeret híján, 2019 elején nem jelentettem be a hegyközségnek év elején, hogy majdan dűlős bort szeretnék készíteni. Így az adott dűlő nevét nem lehetett ráírni a borra. A későbbi évjáratokban pedig már ezt az analógiát követjük.

 

 

 

Mi a legkedvesebb emléketek a furminttal?

 

Holdvölgy:

“2007 január 31-én, lányom születése napján furmint szőlőt szüreteltünk a Király dűlőben. Egy kristálytiszta jégbort sikerült alkotnunk. A furmint szőlő tehát az a későn érő, csodálatosan ellenálló fajta amely hideg heteken, hónapokon át kitartott a Király-dűlőben, hogy megajándékozhasson a természet azzal a borral, amit minden évben megnyitunk lányom születésnapján.” / Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító tulajdonosa/

“A szakmai gyakorlatomat töltöttem a Sonoma-völgyében, ahol vakkóstolót tartott nekünk az ottani főborász az új-régi világ boraival. Az egyik tételnél már amikor beleszagoltam a pohárba elmosolyodtam, hiszen tudtam, hogy ez egy tokaji furmint. A társaim csodálkoztak, hogy hogyan tudtam így felismerni. Számukra semmihez sem hasonlított igazán, azon borok közül, amiket eddig rendszeresen kóstoltak. Viszont ők is érezték, hogy mennyire különleges és nagy beltartalommal rendelkezik ez fajta. Ebben a pillanatban büszkeséget éreztem.” /Jákób Bianka, a HOLDVÖLGY borásza/

 

 

Maison aux Pois:

Fun fact: a Maison aux Pois jelentése: a borsó háza. Azért adtuk a borászatunknak ezt a nevet, mert a családunk régóta borsó vetőmaggal foglalkozik és szerettem volna, ha a családi tradíció megjelenik a borászat nevében. (Én a borászkodás mellet a mai napig a külkereskedelemmel és a beruházásokkal foglalkozok a borsó vetőmag cégben). Ez az oka annak, hogy minden borunkon kézzel rajzolt borsó virágok láthatók. A színekkel az egyes borok karaktereit szerettem volna megjeleníteni a címkéken. A birtokborok színes címkékkel kerülnek forgalomba, a dűlőszelektált tételek pedig fekete-fehér színűek.

 

A furmintnak szentelt hónap célja az, hogy szeretné felhívni a világ minden borszerető emberének a figyelmét erre a különleges, nagyon izgalmas és nagyon szerethető szőlőfajtára és az abból készült borokra. Mi ezúton is köszönjük a Holdvölgy és a Maison aux Pois Pincészeteknek, hogy megosztották a gondolataikat, Benneteket pedig bíztatunk, hogy bátran válogassatok, kóstoljatok, ismerkedjetek a fajtával.

Furmint kínálatunkat megtaláljátok a WEBSHOPBAN  vagy gyertek be az üzletbe és segítünk a választásban. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok. 

 

 

 

/A bejegyzés profilképének forrása a winefolly.com/