Variációk egy témára: Juhfark

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

2023. október 21-én rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet, mely rendezvény a Somlói borászok összefogásából jött létre, 2016-ban. Fontos jellemzője a személyesség és a hitelesség: a borok készítői maguk kínálnak, és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire. Az élményhez a helyszín is hozzáad: a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is.

 

 

 

A Somló hegyen termesztett borok hírnevét mutatja a középkortól napjainkig, hogy az adott kor világi és egyházi vezetőinek nagy rangot jelentett somlói szőlőbirtokkal rendelkezni. Az elmúlt 20 évben újraéledő Somlón végbemenő minőségi átalakulás eredményeként újra termesztésbe vonták az egykor híres, szinte teljesen elfelejtett őshonos fajtát, a Juhfarkot.

E szőlőfajta ezen a talajon és éghajlaton olyan borokat produkál, amelyek az egész világon egyedülállóak. A somlói borok gerincét a lekerekedett savak adják. Ízükben a magas glicerin-tartalomból adódó édeskés ízérzet, a vulkanikus talaj hatására visszavezethető enyhén sós ízjegyekkel és a helyi fajtákra jellemző kesernyés ízvilággal egészül ki. A somlói borok aromastruktúráját a Juhfark tudja a legszebben megmutatni. E fajtának számos arca van és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt Juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok éven át a legjobb formáját mutatja, mely elsősorban savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt tételek utánozhatatlan különlegességek; de könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is különleges élményt nyújt.

 

Októberben próbáljátok ki Ti is ezt a különleges ízvilágot! Gyertek be az üzletben vagy nézzétek meg aktuális Juhfark kínálatunkat a WEBSHOP-ban és rendeljétek házhoz.

  

 

forrás: Sztanev Bertalan: Bor kedvelőinek kézikönyve, csodalatosmagyarorszag.hu