A hónap borászata: Tornai Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

 

A Tornai Pincészet ma a Somló legnagyobb családi birtoka. A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. Szakmai találkozók, szőlészeti-borászati tudományos rendezvények állandó helyszíne. Ma 70 hektáros a birtok, és a munkában már a harmadik generáció is részt vesz. A hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákat alkalmazzák, 75 éves történetük állandó eleme az innováció. Boraik ott vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és évről-évre kitűnően szerepelnek a nagy hazai és nemzetközi versenyeken. Tornai Tamást, a pincészet tulajdonosát kérdeztük. 

 

  

/Tornai Tamás, a borászat tulajdonosa/

 

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Tornai Tamás: A Top Selection Grófi Juhfark. A Juhfark a Somló bora, ez a fajta tudja legszebben megjeleníteni a hegy egyedi, ásványos ízvilágát. A Grófi dűlő pedig kiváló terület a déli oldalon, a talaj- és klimatikus jellemzői miatt is, ahol különösen jól érzi magát a szőlő, a legjobb minőségben tudjuk szüretelni. Ebben a borban az ásványosság, a magas extrakttartalom és a fahordós érlelés egyedülálló egységet, eleganciát és harmóniát alkot.
Számomra ez a bor a múltból is hordoz üzenetet. Benne van a Somló szeretete, a gyermekkor, a család. Hetvenhét esztendős a birtokunk, édesapám 1946-ban vásárolta itt az első szőlőjét, Ahogy a többi gyerek, én is biciklivel jártam a hegyre elvégezni a rám bízott munkákat. Később megkóstoltuk a borokat is, és
gyönyörködtünk a hegy természeti csodáiban. Belenőttem a borászkodásba, és közben a világ is sokat változott.
A 90-es évek közepén megvettünk egy régi egyházi birtokon lévő, nagyon öreg Juhfark ültetvényt, és édesapámmal csináltunk egy szelekciót. Négy éven át, szüret előtt megjelöltük azokat a töveket, amelyeknek a termése igazán tetszett. A folyamatosan kiemelkedő minőséget produkálókról oltóvesszőt vettünk. Ezekkel oltványokat csináltattunk, amiket minősíttettünk, és ez lett a törzsültetvényünk. Innen szaporították el a Somlón újra a Juhfarkot. És így lett mára a Somló legjelentősebb fajtája, felváltva a korábbi sztárokat, a Furmintot és az Olaszrizlinget.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

TT: 1982-ben apám nyugdíjba ment a tsz-ből, és elhatározta, hogy kezdjük el palackozni a borunkat. Akkor nagyon eretnek gondolat volt, hogy egy magántermelő saját nevén hozzon forgalomba bort. A ’82-es olaszrizling lett az első palackozott tételünk. A helyi rajztanár tervezte a címkéjét, és sorszámozva került forgalomba. Eleinte persze senki nem akarta megvenni, hisz nem volt rá kialakult gyakorlat… Bevittük a Csemegéhez meg a Pannónia Vendéglátó Vállalathoz is, de az illetékesek egyszerűen nem mertek dönteni. Az utóbbinál végül eljutottunk a vezérigazgatóhoz, aki behívatta a párttitkárt, ő pedig szerencsére engedélyezte, hogy egy maszektól vásároljanak. Aztán a MALÉV is bevette a járataira, és így elég jól átvészeltük a Gorbacsov által 1985-ben bevezetett alkoholtilalmat.

 

  

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

TT: Az alkalmazkodás képessége – nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem az emberi kapcsolatokban is.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

TT: Tisztaság, gazdagság, egyediség.

 

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

TT: A rangos világversenyeken elért legmagasabb elismerésekre. A nemzetközi piacon az áttörést a 2001-es hárslevelűnk hozta, amely az első nagy díjat nyerte, és egyben belépést biztosított a kanadai piacra. Azóta is az export viszi előre a pincészetet, no meg a vendéglátás, amit 2010-ben építettünk ki. Nagyon fontosak az eredmények, hiszen a prémium kereskedők kifejezetten figyelik ezeket, és jelentkeznek, ha folyamatosan jól szerepelünk. Sőt, a vevők is figyelik, volt olyan, hogy egy fogyasztó beszélte rá a kereskedőjét, hogy vegyen a borunkból. Majd’ 20 éve folyamatosan jönnek a komoly elismerések, és a
legbüszkébbek az évek során kapott International Wine Challenge és a Decanter aranyainkra vagyunk, hiszen ezeken a versenyeken több, egymástól független zsűri is megkóstolja a bort, mire aranyérmes lehet. Az IWC-n ráadásul négyszer Trófea-díjat is kaptunk, vagyis az aranyérmeseknek szervezett külön
versenyben a mi borunkat választották kategória-győztesnek.

  

 

 

 

Tamásnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Somló felé jár feltétlenül látogassa meg a borászatot.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Tornai Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.