Variációk egy témára: SAUVIGNON BLANC

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Május első péntekje (idén május 5-e) a nemzetközi Sauvignon blanc napja, ennek apropójából beszélgettünk a Hangyál Pincészet borászával, Hangyál Balázzsal. 

 

 

 

Ezerjó: Miért készítitek?

Hangyál Balázs: Mert ez áll legközelebb hozzám, 6 évig kerestem neki a terület a borvidéken mikor megtaláltam. Én egy kicsit másképpen akartam termeszteni Sauvignont és más fajta stílust akartam megálmodni a borvidéken. Nekem nagyon tetszik a szlovén stílus, igaz ott nagyon hűvös van és esik 1100 mm eső, nálunk pedig csak 550 mm esik, így nagyon nehéz volt olyan területet találni ami ennek megfelel.

 

E: Miért különleges számotokra az adott fajta?

HB: Mi teljesen a szőlőtermesztéssel szembe menve telepítettük el szőlőt, ÉK fekvés, körbe ültettük fasorral, nem levelezzük ki a szőlőt, folyamatosan árnyékba tartjuk. Olyan földet kerestem ami nagyon hideg és jó vízmegtartó képeséggel rendelkezik. A szlovénok azt mondják, hogy akkor termesztik jól a Sauvignont amikor a szüret kezdetén azt a kérdést kell feltenni, hogy hol vannak a Sauvignon fürtök, mert ha látszanak a fürtök, akkor valamit rosszul csináltak. Ha megsüti a nap a Sauvignont, akkor nem lesz egres és cítrusos illatban, pedig ez a legfontosabb és az ízben is vissza kell köszönnie. Ez miatt egy kicsit a sav magasabb, ami szükségszerű a Sauvignonnak. Nekem ez a szerelem ebben a szőlőben és belőle készült borban.

 

E: Hogyan született a bor fantázianeve?

HB: Először egy hölgyekből álló társaságnak mutattam meg a bort és annak csicsergés lett a vége. Na így meg lett a név és azóta is nagy beszélgetések méltó kisérője. Mindig valami más arcát tudja megmutatni a Sauvignon, méltón hívják a borászat "k****jának", ha fáj a feje akkor nincs illata, de ha jó kedve van, mindent megmutat magából.

 

 Sauvignon blanc kínálatunkért kattintsatok a WEBSHOPRA!