A hónap borászata: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Májusban Tokaj felé kalandozunk és ellátogatunk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra. A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli őket, a birtok, mely 2019-ben elnyerte Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet, teljes mértékben biogazdálkodásként működik. Száraz borokat és édes borkülönlegességeket készítenek, a régió három vezető szőlőfajtáiból: Furmint, Hárslevelű és Muscat Blanc, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral. Borkülönlegességeik között megtalálhatóak az édes kései szüretelésű borok, a Szamorodni és a híres Tokaji Aszú.  Sulyok Balázzsal, a birtok szőlészeti és borászati vezetőjével beszélgettünk.

 

 

Ezerjo: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Sulyok Balázs: Tokaji Aszú 2016 5 puttonyos – a hűvös karaktere (egyensúly) miatt.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

SB: Tóth Máté ügyvezető igazgató gondolatait idézném: "A Szamorodni készítés mindig házasítással történik nálunk. Először a hordókban külön érlelődnek a különböző területekről, fajtákból származó Szamorodni alapanyagok, majd ezekből válogat Balázs, hogy mi mivel hozza ki leginkább azt, amit mi képviselünk. A partnereknek tartott különleges kóstolók kapcsán előszeretettel „vizsgálunk” hordómintákat. Nem volt ez másképp a 2017-es évjáratú borokkal sem, ahol végül szinte minden pincelátogatás elengedhetetlen része lett a Szamorodni alapbor kóstolása, amely hordókra csak annyi volt firkálva: „Muscat Blanc”. Ez az évjárat a nemes rothadást okozó Botritys-ben annyira gazdag volt, hogy még az arra egyáltalán nem érzékeny Sárgamuskotály (ahogy mi hívjuk Muscat Blanc) is leaszúsodott. Ez a Szamorodni egyedülállóan ötvözte a botrityszes és muskotályos jegyeket ízében és illatában is. A történet vége az lett, hogy Balázs kezdeményezésére külön palackoztuk le ezt a tételt, a limitált Szamorodni Selection néven, amely egy különleges Szamorodni, 100% Muscat Blanc felhasználásával. Azóta is csak egyre nagyobb szeretettel vesszük elő."

 

 
 
E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?
 
SB: Minden változik és minden nézőpont kérdése (szubjektív). Egyik nap ugyanaz a bor nagyon ízlik, másik nap kevésbé.
 
 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

SB: Beltartalom, egyensúly, elegancia.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

SB: Tokaji Aszú 2017 6puttonyos borunkkal nyert Decanter Platinum érem.

 

 

 

Balázsnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Tokaj felé jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet. Ízelítőül tegyen egy virtuális pincetúrát.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.