A gin, amihez nem kell lámpás

Remélhetőleg az Aladdin című mese jóságos dzsinjét, aki egy lámpásban éldegél, senkinek nem kell bemutatni, azonban itt most egy másik "dzsinről" lesz szó, ami lámpás helyett izgalmas üvegekben várakozik szépen csendben, hogy aztán egy nap, amikor kiengedjük a gint a palackból megmutathassa önmagát teljes valójában. 

A gin egy égetett szeszes ital, amit semleges ízű alkoholpárlatból - legmagasabb minőség esetén gabonapárlatból - készítenek és a közönséges boróka tobozbogyójával, vagy annak kivonatával ízesítenek. Elődje a holland "jenever" vagy más néven a "holland gin", amely a 17. század elején jelent meg Angliában, a 30 éves háború során - melyet az angolok vívtak a hollandokkal- , azonban az valamivel fűszeresebb volt, mint a mai ginek. A boróka mellett azonban számos más fűszerrel és gyógynövénnyel ízesíthetik a gint az elkészítése során. Így például felhasználható a citrusfélék szárított héja,  a kardamon, a fahéj vagy szegfűszeg, valamint a koriandermag, az ánizs, az édesgyökér és az angyalgyökér is. 

 

 

 

A mai gin&tonik elődjét egyébként a malária gyógyítására használnák a trópusi brit gyarmatokon, pontosabban a kinint - amely egy természetes kristályos alkaloid - és amely az egyetlen ellenszere volt a maláriának, szénsavas vízben oldották fel és ginnel kompenzálták annak keserűségét. 

A ginek mai arca egészen változatos és izgalmas képet fest, számtalan koktél alapanyaga lehet. Mutatunk néhányat a teljesség igénye nélkül, a kínálatunkat a webshopban találjátok. 

 

KNUT HANSEN 

Egy igazán stílusos gin, egyenesen Németországból. Nevét Knut Hansen tengerész után kapta, akinek elegáns szakálla, rengeteg tetoválása és felháborítóan babakék szeme volt. Ez az ital 14 különböző hozzávalót foglal magában – köztük az almát, a bazsalikomot és az uborkát érdemes megemlíteni. 

AGÁRDI CHAMELEON GIN

Ezt az Agárdi Sloe típusú gint a visszafogott borókás tónusok mellett a finom citrusosság uralja. Illatában és ízében az egzotikus jegyek kényeztetik érzékeinket. Az ital egyedi színét természetes virágból nyeri, mely tonikkal, vagy citrommal keverve lila színre változik. Chameleon Gint töltsük fel tonikkal, és engedjünk utat színes fantáziánknak.

 

 

És aki maradna a lámpásoknál és a gineknél... MARE MEDITERRANEAN GIN

A Mare egy valódi mediterrán gin, tele friss, ropogós ízzel, vitalitással és fénnyel. A Barcelona mellett fekvő Vilanova városában készül, a hamisítatlan mediterrán érzést pedig a rozmaring, a kakukkfű, az oliva és a bazsalikom adja. Ezt egészíti ki a friss sevillai narancs és citrom gyümölcsös karaktere. Érdekesség, hogy a rézüst lepárló, amin a Mare gint desztillálják, egy olyan kápolnában működik, amely régen szerzetesek birtokában volt.

 

 

Gyertek és ismerkedjetek meg a ginek színes és izgalmas ízvilágával, hiszen a nyári sütögetések, bulik vagy beszélgetések csodás kísérői lehetnek önmagukban és koktélként is. 

 

 

 

 

 

 

forrás: wikipedia.hu, winelovers.blog.hu