A hónap borászata: Sabar Borház

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"Egy kis borászat vagyunk, idén már tizedik éve, nagy tervekkel és nagy borokkal. Sokan közületek szinte a kezdetektől rendszeres látogatói vagytok a Sabar-hegynek és a borainkat néhányan még síelni is magatokkal viszitek. :) Egyre többen szerettek itt lenni egyre nagyobb családdal, egyre szélesedő baráti körrel, és néha már a fontos évfordulókat is itt ünnepelitek nálunk. Ha itt vagytok, az mindenkinek olyan, mintha együtt töltöttük volna a koleszos éveket. Pont, mint a suliban, ahol még mindennél fontosabb volt, hogy együtt legyünk, nevessünk, minden élményt megosszunk. Nekünk ezt jelenti a sabarizmus. Fesztelen és vidám órákat, napokat, könnyes nevetéseket, érzelmeket, nyugalmat. " /Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa/

 

Júliusban a "dél-balatonisággal", augusztusban a "sabaristákkal" ismerkedünk, így a Balaton hűs habjait - lélekben - átszelve, az északi partra kalandoztunk, hogy kifaggassuk Ádám Gábort, a Sabar Borház tulajdonosát a sabarizmusról és a valóra vált álmokról. 

 

/Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa/

 

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Ádám Gábor: Tök véletlen volt. Alföldi születésű vagyok, ide semmilyen kötődésem nem volt. Szőlőterületet akartam venni és az ingatlan.com egy a Csobánc lábánál lévő hirdetést dobott fel elsőként. Ami persze nagyon megtetszett, hiszen a Badacsonyi Borvidék mind a talaj- és klimatikus adottságait tekintve, mind a táji és kulturális környezet, mind pedig a Balaton közelsége miatt is kiemelkedő. Ma persze már azt gondolom, hogy nem véletlen volt. Odafönn valaki úgy gondolta, hogy nekem itt dolgom/feladatom van és ide akart terelgetni.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

ÁG: Én alapvetően rizlinges vagyok (olasz és rajnai), de talán nem szívesen mondanám, hogy ez vagy az a kedvenc, mert mikor melyik. Egy meleg nyári estén lehet, hogy a mindennapokra szánt csavarzáras, reduktív eljárással készül olaszrizling esik a legjobban, máskor pedig egy "komolyabb", érettebb, fahordós olasz. 

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

ÁG: Nyáron volt egy éve, hogy bejelentkezett egy ötfős bicikli csapat borkóstolóra. Email-ben foglaltak, a levelezésből kiderült, hogy pannonhalmi a társaság. Elég sokan voltak a teraszon aznap délután a teraszon, én épp valahonnan jöttem vissza, a kollégáim "tartották a frontot." Becsatlakoztam én is vendégek kiszolgálásába, kóstolókba és a pannonhalmiaknál kötöttem ki hosszabb időre. Remek társaság volt, nagyon jót beszélgettünk a borokon kívül mindenféléről. Bár az elején már bemutatkoztunk egymásnak, de valahogy nem értettem minden nevet és csak a végén esett le, hogy az egyik farmerdzsekis biciklis borturista Hortobágy Cirill, Pannonhalmi Főapát volt civilben. A társaság többi tagja pedig Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanárai és a Levéltár Igazgatója. Azóta már én is jártam náluk egy remek borkóstolón és a levéltár rejtett kincseibe is sikerült bepillantani. https://pannonhalmifoapatsag.hu/hortobagyi-t-cirill-az-uj-pannonhalmi-foapat/ Azért a kóstoló végén készítettünk egy közös fotót, íme:

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

ÁG: Azt, hogy jó társaságban lenni az elsődleges és ha emellett jót tudsz enni, jót inni, jó zenét hallgatni, akkor minden más mellékes.

Egyébként ehhez még ezt tudnám javasolni: https://www.sabar.hu/hu/sabarizmus

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

Nem is tudom. Talán a TISZTA, az ŐSZINTE és a JÓ szavak jutnak eszembe. Nem bonyolítanám sokat a kifejezéseket. 

 

 

 

Ádám Gábornak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki csak teheti látogasson el a pincéhez és tapasztalja meg a sabarizmust: az emberi jóérzést, az együttlét örömét, a szociális máz nélküli fesztelenséget, az önfeledt nevetést. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Sabar Borház  boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.