A hónap borászata: Agancsos Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

A természet szeretete, a minőség tisztelete, emberközeliség. Ezek az értékek jellemzik elsősorban az áprilisi hónap borászatát, a villányi Agancsos családi pincészetet, amely 1990-ben alakult, és amely a természet iránti szeretetük és a vadászat iránti szenvedélyük nyomán kapta 2006-ban az Agancsos nevet.

 

Kovács Zoltán, a borászat vezetője mesélt nekünk.

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Kovács Zoltán: Mert itt élünk!

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

KZ: A Cabernet Franc, mert a villányi borvidéken szinte minden évben prémium minőséget produkál. Elegáns, testes. Az ünnepnapok elengedhetetlen bora, de barátokkal szívesen fogyasztjuk hétköznapokon is!

 

E: Mesélj el egy, a borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

KZ: A sok év alatt, mióta borászattal és vendéglátással foglalkozom sok kedves történet született, ebből az egyik legkedvesebbet mesélem el! Egyik évben a Szegedi Borfesztiválon egy egyetemista hölgy jött oda a standunkhoz. A borokkal akkor ismerkedett, nagyon sokat beszélgettünk, sok kérdése volt. Érdekelte a villányi borvidék, a borkészítés folyamata és közben kóstolgatta a borokat. Magáról a pincészetünk elnevezéséről nem esett szó (Agancsos pincészet), annyit tudott rólam, hogy Zoltán a keresztnevem. Miután jól kibeszélgettük magunkat, elköszönt. Másnap ismét meglátogatta a standot, de feleségem állt a pult mögött. Udvariasan megkérdezte, hogy" Agancsos Úrral tudnék beszélni"? Ezután feleségem elmesélte neki, hogy a vezetéknevünk Kovács, az Agancsos név a vadászat iránti szenvedélyemre utal. Ekkor mindketten nagy nevetésben törtek ki! Ez azóta szállóige lett nálunk!

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

KZ: A borkészítés során a legfontosabb dolog, hogy a lehető legmagasabb minőségre törekedjünk! Próbáljunk meg minőségi életet élni. A bornak közösségformáló ereje van!

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

KZ: A természet szeretete, a minőség tisztelete, emberközeliség! Ezek az értékek jelentik a borkészítés alapjait számunkra. A borainkra a tisztaság, elegancia és minőség jellemző!

 

 

 

Zoltánnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és  szívből ajánljuk, hogy aki Villányban jár feltétlenül látogassa meg a villányi főutca egyik legszebb, borozóvá alakított présházát, hiszen feleségével, Évával házi készítésű hidegtállal, vadételekkel és baráti vendégszeretettel fogadják a jó villányi borok híveit. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne az Agancsos Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!