Az Egri csillagok meséi

Egyszer volt, hol nem volt - földrajzilag az Óperenciás-tengertől és az Üveghegytől kicsit visszább, a csodás Mátra és a Bükk hegység között - húzódik meg az Egri borvidék. Ezen a területen élő szőlészek és borászok, már a 16. században csendben és szerényen, főként fehér szőlő termesztéssel és az ebből készített borokkal foglalkoztak.

 

 

 

Telt múlt az idő, a békés nyugalmat a törökök 1552-es ostroma állította feje tetejére, melynek diadalittas kimenetelét aztán néhány száz évvel később, Gárdonyi Géza öntötte szavakba az utókor számára.

Az évszázadok jöttek-mentek, a szőlészek és borászok sem tétlenkedtek, az élet mégis úgy hozta, hogy mára a térség egyetlen hírnöke az Egri Bikavér lett.

 

2010-ben aztán ezt megelégelve úgy döntött az egri szakemberek színe-java, hogy új bor fajtát készítenek, amely méltó párja lehet az Egri Bikavérnek, így 10 évvel az ezredfordulót követően a Borászok Éjszakáján 60 borász gyűlt össze, hogy segédkezzenek az új bor megszületésében. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa az új borfajta nevére pályázatot írt ki. A borászok által felkért zsűri végül több, mint 3000 javaslat közül egyhangúlag választotta ki az Egri Csillag nevet Eger új márkanevének. A névválasztás nem véletlen, hiszen Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye közel áll történelmileg is a városhoz, a vidékhez.

 

 

 

Az Egri Csillag  minimum négy szőlőfajta házasításával készül és elsősorban kárpát-medencei fajtákból kell összeállítani. Összetett borok, amelyek a termőterületről kell, hogy szóljanak (és sosem a fajtáról).

Az Egri Csillag három borstílusban készíthető:

  1. Az Egri Csillag Classicus-ban a friss, gyümölcsös, üde, virágos jegyek dominálnak és a fajták harmóniájáról szól, száraz iskolázásban.
  2. A másik két stílus a Superior és a Grand superior Egri Csillagokban már a minimum 6 hónapig tartó fahordós érlelés  adta fűszeres tónusok mellett érlelt, közepes, de akár testes, gyümölcsös, diszkréten illatos jelleg és ásványosság is megjelenhet. 

 

Napjaink egri borászai e csodás Cuvée tiszteletére minden évben megrendezik az Egri csillag hetét, mely idén március 10-17. közötti időszakra esik. Hogy a borkedvelő nagyközönség minél szélesebb körben megismerhesse az Egri borvidék kiváló borait, most bármely Egri csillag 10% kedvezménnyel vásárolható meg a WEBSHOPON keresztül,  2022. március 10-17. közötti időszakban leadott rendelések esetén. 

 

 

Források: bor.hu, boresetel.hu