A hónap borászata: Bujdosó Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Ha július, akkor forróság, ha forróság, akkor hűs habok. Ebben a hónapban a Balaton felé vesszük az irányt, azon belül is a tó déli partjára, ahol a  Bujdosó család mesél nekünk a családról, a borokról és hogy mit jelent számukra a dél-balatoniság.

A Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain: a legnagyobb tapasztalattal bíró Feri papa felügyeli a szőlőmunkákat; fia, Feri és menye, Bea a borászati kérdésekben döntenek, míg másik fia, Zsiga a kereskedelem területén áll helyt. A fiatal generáció is besegít már –Zsiga lánya, Dana 2018 tavaszától, fia Matyi pedig 2020 tavaszától már a csapatot erősíti. A borász utánpótlást Feri legkisebb fia, Ferkó jelenti, aki 2020 nyarán szerezte meg borász diplomáját, a családból a harmadik generáció képviselőjeként.

 

/A Bujdosó család apraja-nagyja. /

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

BP: Ide születtünk, ez sokkal inkább a Békésből és Felvidékről származó szüleink döntése volt, amit mi óriási szerencsének élünk meg nap, mint nap.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

BP: Minden szezonnak van saját kedvence, az idei nyáré épp a Zöld gyöngyözőborunk. Az állandóságot pedig a tradicionális pezsgőnk képviseli, azt bármilyen helyzetben szívesen bontjuk. 

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

BP: Bármerre megyünk a szőlőben, mindenfelé van egy gyümölcsfa, ahol csemegézünk a Papával vagy csak hallgatjuk a madárcsicsergést, mielőtt feltöltődve tovább indulunk. Ezek az apró élmények fűszerezik meg a mindennapjainkat. Ilyenkor igazán hálás az ember, hogy szőlész-borász családba született.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

Örök optimista vagyok, ezt a tulajdonságomat csak erősíti a szőlő. Hiszen történjék vele bármi, megújul, regenerálja önmagát.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

A dél-balatoniság a legfontosabb, nekem ez önmagában a barátságos, jól iható borokat jelenti. Mi ehhez még a megbízhatóságot igyekszünk hozzátenni.

 

 

 

A Bujdosó családnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki a Balaton partján próbálja túlélni a rekkenő hőséget, látogasson el a pincészethez és tapasztalja meg személyesen a dél-balatoniságot. 

 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Bujdosó Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!