A hónap borászata: Eszterbauer Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Márciusban tovább kalandozunk izgalmas, hazai borászatok után kutatva, ezúttal Szekszárdra az Eszterbauer Borászathoz.

A szőlőművelő Eszterbauer család története a 18. századig visszakereshető a szekszárdi levéltári adatok között. Sváb és szerb gyökerekkel rendelkező dédapáik, ükapáik életében mindig kiemelt szerepe volt a szőlőnek és bornak, erről árulkodnak a családi archívumból előkerült, lassan 100 éves fotóik. Ma a 10. és a 11. generáció képviselői viszik tovább azokat az értékeket, amelyek felmenőik paraszt-polgári társadalmának alapját szolgálták. Az ősök tiszteletének jeléül a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken. A borászat vezetője Eszterbauer János, aki feleségével, Mónikával, lányaival, Ildikóval és Katával, illetve Klein Miklós borász segítségével működteti a tradíción alapuló vállalkozást.

Az alábbi linkre kattintva egy kis ízelítőt kaphatunk a borászat mindennapjaiból: https://www.youtube.com/watch?v=I4np6U7eewo

 

 

„A jó történetek egy pohár borral kezdődnek.”

 

Eszterbauer János, a borászat vezetője mesélt nekünk.

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Eszterbauer János: Ide születtem, a Tolna Megyei levéltári adatok szerint, elődeim 1746-tól művelik a szekszárdi domboldalakat. Ebből ered, hogy borászatunk számára fontos a hagyománytisztelet bemutatása, mely egyben a hitelességünket is jelképezi és egyedi arculatot ad a borcímkéinknek.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

EJ: Legbüszkébb a nemzetközi díjakat nyert csúcsborainkra vagyok, mint az Eszterbauer Frankos, Mesterünk, Tivald, Szekszárd Grand, de az igazi kedvenceim a Szekszárd Palackos Kékfrankos, Kadarka, Bikavér. Ezek közül is az elsőszámú a Tanyamacska Kékfrankos. Frissességével, szép savaival, gyümölcsösségével még egy kezdő borfogyasztó számára is felismerhetővé teszi Szekszárd értékeit.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

EJ: Minden borcímkénk egy kedves régi családi fotó és történet. Minden borbemutatónk előadása a családhoz és helytörténethez kötődő. Egyszer egy kimerítő borkóstolót követően egy vendégünk felém tartva az üres poharát azt kérdezte tőlem: „Eszterbauer úr, kaphatnék még egy kicsit abból az Egri Bikavérből?” Nem vettem zokon, sőt ezt követően legalább kifejthettem a Szekszárdi Bikavér eredetét és történetét, amit sajnos még ma is kevesen ismernek.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

EJ: Az egyik legfontosabb, amit talán Takler Feritől tanultam. „Az ember így korosodva gondolhatja, talán már mindent tud a borászatról, életében már mindenféle évjárattal találkozott, így meglepetés már aligha érheti. Ehhez képes minden év új helyzet elé állít bennünket és olyat produkál, ami addig még nem volt. Hát ettől érdekes és nagy kihívás ez a szakma.”

A másik, hogy a bor minden ajtót megnyit. A borász olyan helyek és személyek közelébe kerülhet, ami a bor nélkül elképzelhetetlen lenne. A társadalom legfelsőbb rétegei, a művészvilág, az élsportolók, a társadalmi élet legismertebb szereplői fogadják maguk közé és barátjukként kezelik. Büszke vagyok rá, hogy vendégházunkban az elmúlt 20 évben olyan személyek fordultak meg - közülük többekkel barátságot kötve - akiket a bor nélkül csak a médiából ismerhetnék. Például ennek köszönhetően Kóbor János felkérésére, amatőr zenészként, három koncerten az Omega együttessel is színpadra állhattam.  

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

EJ:

  1. Markánsan felismerhető szekszárdi adottságok és stílus.
  2. Kiváló minőség, stabilitás, megbízhatóság, ár/értékarány.
  3. Világlátásunkat tükröző üzenetek a címkéken.

 

 

Jánosnak ezúton is köszönjük, hogy megosztotta velünk a gondolatait és aki szívesen barangolna az Eszterbauer család múltjában és ismerné meg közelebbről a történeteiket, feltétlenül kattintson az alábbi linkre: https://eszterbauer-bor.hu/hireink/, illetve vegyen részt egy felejthetetlen borkóstolón és hallgassa meg személyesen a legjobb sztorikat.  

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne az Eszterbauer Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás Szeged területén belül INGYENES!