Bogaras szokások

Hogy mi a közös a fakanálban, a cseresznyefa alatt elcsattant csókban és a fekete tésztában? Mindegyik ehhez a rendkívül megosztó ünnephez, a Valentin-naphoz kapcsolódik. A sok támadást megért Bálint-nap gyökerei azonban sokkal mélyebbre, egészen az ókori keresztény világig nyúlnak vissza és a legkülönfélébb kultúrákban megtalálhatóak.

Bár február 14-ét a szerelmesek napjaként itthon csak a rendszerváltás óta ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep, hiszen a tavaszvárás gondolata fűződött hozzá. Elődeink olvastak a Bálint-napi időjárásból, az állatok viselkedéséből, de olyan szerelmi praktikákat is bevetettek, minthogy aznap 9 magú almát kell ennie az eladó sorban lévő lánynak, melynek magjait aztán a kiválasztott fiú zsebébe helyezve szívükben garantáltan kicsíráznak a szerelem magjai.

De nem csak Magyarországon találni szokásokat, melyek ehhez az ünnephez kapcsolódnak. A cseh szerelmesek cseresznyefa alatt csókolják meg egymást a hosszú boldog kapcsolat reményében, a ghánaiak, mint kakaótermelő ország, csokoládéval kedveskednek egymásnak, a walesiek egy 16. századi hagyományt követve fakanalat ajándékoznak annak, akit a szívükbe zártak. Az argentinok egy egész hetet szentelnek a szerelem ünneplésére, míg a dél-korai szokásokhoz tartozik, hogy minden hónap 14. napján ünnepelnek valamit: csók napját, ölelés napját, de tartanak fekete napot is, mely során az egyedülálló dél-koreaiak fekete tésztával vigasztalják meg magukat. Az északi népek, mint a finnek és az észtek a barátságot ünneplik, és ne menjünk el a bolgár szokások mellett sem, hiszen ők ezen a napon a borkészítőket éltetik és e jeles alkalomból az ország legjobb boraiból fogyasztanak 1-2 pohárral.

Ahány nemzet, annyi – bogaras – szokás, hiszen ünnepelni való mindig akad. Épp ezért, aki úgy dönt, hogy örömmel koccintana a borkészítők (vagy a szerelmesek, a Bálintok vagy épp a barátok) egészségére, annak szívből ajánljuk a Lelovits pincészet Csudabogarait, hogy mindenki megteremthesse a maga – bogaras – kis ünnepelni való szokásait.