A hónap borászata: Ipacs Szabó Birtok

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás, ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami az égbe emel. Ez nem borködös pátosz, hanem tapasztalat, a bor – a szőlőtő termése és az emberi munka gyümölcse – megemeli a lelkünket, szellemünket. Egész évben ezért dolgozom. Minden nap azt mondhatom, megérte." /Ipacs Szabó István/

Októberben továbbra is Villányban kalandozunk oda, ahol az ég a földdel összeér. Nézzétek csak: https://www.youtube.com/watch?v=QnM4OOc61_c

 

 

  

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Ipacs Szabó István: Ide rendelt az élet és gyökeret vertem, mint a szőlő. 1999-ben Debreczeni Pál keresett meg és hívott a Villányi borvidékre, a '99-es szürettel érkeztem a Vylyan-hoz. Amikor pedig először jártam a Máriagyűdi szőlőben 2009-ben, világosan éreztem, hogy itt a helyem.  Itt van a birtokom, amolyan örömbirtok, ahol az alkotás örömét élhetem meg. E terület eladásában kérték a segítségem, hát ez elég könnyen ment, mert a hely megfogott, nem engedett, azon nyomban megvettem.

Így kezdődött e saját birtok, ahol magam végzek minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

ISZI: Nincs kedvenc borom, mint ahogy kedvenc gyerekem sem a 4-ből. Mindig más- más foglalkoztat, ragad el, hőmérséklettől, hangulattól függően. Azért az kétségtelen, hogy a szűk szortimentem mögött az van, hogy egészséges, „egyemberes” birtokmérettel, csak a lényegre koncentráljak, két fajtából hozzam ki a lehető legtöbbet. A Franc az elegáns, nemesi vérvonal, a Kékfrankos igazi Pannon fajta, megzabolázhatatlan egyéniség. A Villányi Francba vetett bizalmam a kezdetektől töretlen, kezdetben a birtok teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt telepítettem, pedig még nem is született meg a Villányi Franc a borvidéken.

 

 

/Ipacs Szabó István családjával/

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

ISZI: Egy kedves pár a Nászút Helyett boromat kínálta az esküvői vacsorához. Majd amikor a gyerekvállaláshoz érve "elakadtak", újfent ehhez fordultak megoldást keresve, aminek meg is lett az eredménye, egy gyönyörű 3 kg-os Dávid személyében.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

ISZI: Az élet folyamatos tanulás, ha nyitottak vagyunk rá, hogy meglássuk. A természet nagyszerűsége, az élet ciklikussága mindig rugalmas jelenlétet kíván. Mert a nagyszerű, hogy bármi megtörténhet és az a szomorú, hogy meg is történik!... 

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

ISZI: Tisztaság, vitalitás, stílus/személyiség.

 

 

 

Istvánnak ezúton is köszönjük szépen a válaszait és szívből ajánljuk nem csak a kiváló borait, hanem a gondolatait is megfontolásra, elmélyülésre: https://ipacsszabo.hu/hirek/

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Ipacs Szabó Birtok boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.