RAKÉTA: Nagyobb durranás, mint a tűzijáték!

"A tűzijáték megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére fogjuk fordítani." -írja a Szeged.hu.

Mindenféle politikai véleményformálást nélkülözve, mi örülünk, hogy idén nemesebb célt fog szolgálni az augusztus 20-i tűzijátékra fordított összeg Szegeden és az ország egyre több városában is. 

A tűzijáték eredete egyébként az ősi Kínába nyúlik vissza, ahol a fénnyel és zajjal járó jelenség a hitük szerint képes volt elűzni a rossz szellemeket. A műfaj legrangosabb képviselőjeként Li Tian szerzetest tartják számon, aki Liuyang városában - ami a mai napig a tűzijátékok fellegvára - a nyomorgó embereket is ezzel vidította fel. 
Kis hazánkban 1938-ban ünnepelték először Szent István napját tűzijátékkal, előtte leginkább hadászati célokat szolgált. A Gellért-szobor körül megrendezett égi játék ezt követően minden évben megismétlésre került, gyakorlatilag ekkor indult el az augusztusi tűzijáték hagyománya. 

 

 

 

Bár idén ez a hagyomány újból megszakad - mint oly sok alkalommal a történelem során - nekünk az államalapítás ünnepére egy sokkal izgalmasabb javaslatunk van, ami nagyobbat durran, mint a tűzijáték úgy, hogy közben ártalmatlan a környezetre és az ökológiai lábnyoma is sokkal kisebb, mint a bevett tradíciónak, úgyhogy mi csak annyit mondunk: RAKÉTA. 

2HA Szőlőbirtok és Pincészet Rakétája maga a buborékos gyümölcsbomba! Pétillant naturel (pét-nat) természetes gyöngyözést jelent és tulajdonképpen össze is foglalja a nyerspezsgő lényegét. Készítése során a még erjedőben lévő mustot zárják palackba, és söröskupakkal (hivatalos nevén koronazárral) látják el. Mivel szűretlen, így benne marad a seprő is, amely sokkal gazdagabb ízvilágot kölcsönöz neki. Zamatos, friss, nyelvet csiklandozó buborékokkal. A kóstolás élménye megosztandó, így arra biztatunk mindenkit, hogy augusztus 20-án Rakétával, társaságban ünnepeljen. Plusz jó tanács, hogy legyünk óvatosak a kinyitásnál, a palackon belüli nyomás ugyanis a Pét-nat legnagyobb rejtélye, "mert, amikor bontod, kilő, mint egy rakéta". 

 

 

 

Forrás: Szeged.hu, divany.hu