A hónap borászata: Lelovits Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"2000-ben kezdtem el tudatosan a borászattal foglalkozni, nem szülői indíttatásra. Bár mindig volt szőlőnk, mint, ahogy szinte mindenkinek Villányban, de ez mindig egy kis családi méretű birtokot jelentett. Metszés, traktorozás, szüretek- természetes, hogy egy villányi gyerek ezekben részt vesz. Én ott voltam, először mégsem ebbe az irányba indultam, de a késztetés mindig bennem maradt, hogy kipróbáljam magam a borászat terén. Az elhatározást tettek követték: sok-sok tanulás, munka és alázat, a bor iránt. Úgy érzem, egy életre megszállott lettem." - mondja Lelovits Tamás, a Lelovits Tamás Pincészet borásza. 

Szeptemberben Villányba kirándulunk, hogy kicsit megízlelgessük a Tamás féle megszállottság gyümölcsét. 

 

 

/Lelovits Tamás borász családjával /

 

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Lelovits Tamás: Nem választottam, beleszülettem. Villányban nőttem fel és szüleim révén ismertem meg a szőlőművelést és borkészítést. Úgy éreztem, ez egy kihívás és kevés kitérő után elkezdtem a saját utamat járni. Elmélyültem a szőlészetben és a borászatban. De ez egy végtelen tanulási folyamat - amit kezdetekben még nem így láttam.

 

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

LT: Meglepetés Prémium Kékfrankos 2019. Új tétel a portfóliónkban. Készítése során sok tapasztalatot gyűjtöttem, sokat tanultam.

 

 

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

LT: Menoire Rosénk 4 éve készül limitált palackszámban (5000-7000 üveg). Korai fajta, így az elsők között kínálunk új rosét az országban. Szeptember végén történt, hogy pincénkben a vendégek (két külön társaság) szerettek volna vásárolni még belőle. Sajnos már csak egyetlen palack volt belőle. Kő-papír-olló játékkal döntötték el, hogy ki vehesse meg.

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

LT: Kellő odafigyelés, alázat. Semmit nem szabad siettetni, az időt meg kell adni mindennek.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

LT: Elegancia, Gyümölcsösség, Természetesség

 

 

Tamásnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait és aki Villányba kirándul feltétlenül látogassa meg a műemlék présházban kialakított borozót, kóstolja meg boraikat, házias borkorcsolyáikat Villány főutcáján vagy Szegeden maradva látogasson ki a Bortérre szeptember 14-18 között, hiszen Tamásék idén is részt vesznek a rendezvényen. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Lelovits Tamás Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi megyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.