Szent György-hegy Hajnalig

Már-már tradíció (immáron hetedik alkalom), hogy június első szombatján a Balaton-felvidék egyik legszebb tanúhegye megtelik élettel és olyan pincék is kinyitnak erre a napra, ami máskor nem fogad látogatókat. Ez a Szent György-hegy hajnalig rendezvény, egy nap, ami a találkozásoké, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és sárkányoké. A sárkányok ugyanis a legenda szerint hagyományosan otthonérzik magukat a Szent György-hegyen.

Természetesen mi sem hagyhattuk ki ezt a fantasztikus napot, így most hozunk belőle egy kis ízelítőt Nektek, hátha jövőre Veletek is találkozunk ezen az igazán klassz eseményen, amihez még térkép is dukált!

 

 

Talán a hegy, talán a különleges atmoszféra, esetleg a mediterrán hangulat teszi, hogy különleges és izgalmas embereket sodort ide a szél évről évre, érdekes történetekkel és múlttal. Ennek köszönhetően igazán multikulturális közeg jött létre a hegyen, ahol olykor több nyelven folyik egyszerre a társalgás. A bor és a szőlő szeretete és tisztelete a ragasztóanyag, mely mindenkit összeköt származástól, kortól, nemtől függetlenül. Van itt londoni-magyar indiai konyhákban tanult DJ, lett design-elméleti kutató, Kanadából hazatelepült építész-borász, német nemesi családból származó erdész-borász, budapesti reklám-taposómalmot feladott programszervező, informatikai céget natúrborokra cserélő szenvedélyes szakember, vagy épp multit otthagyó országos hírű pék. És persze olyan helyiek, akik generációk óta építik a hegyet és tartják a kapcsolatot a szőlővel, a természettel, és segítenek az újonnan érkezőknek. A beszélgetések és a találkozások itt a bor köré fonódnak: borteraszokon, lugasok alatt, de a szőlősorok végében is könnyen rájuk találhatunk.

 

Most is, mint mindig, ha a Balaton felvidéken járunk csakis a Vánkoska Apartmanok egyikében szállunk meg, mert ízléses, jól felszerelt, tiszta és a központhoz közeli elhelyezkedése ellenére csendes, hogy a vendéglátók kedvességéről már ne is beszéljünk! 

 

 

 

A Szent György-hegy egy tradicionális szőlőhegy, hiszen itt még nem vették át az uralmat a házak, a hegy látképét elsősorban a szőlősorok uralják. Fehér szőlők közül főként az Olaszrizling, Rajnai Rizling, Kéknyelű, Pinot Gris, Sauvignon Blanc terem itt, de olyan kék szőlőfajtákat is találni errefelé, mint a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos, a Csókaszőlő, a Pinot Noir, vagy a Sangiovese. A borászok nagy része kíméletes módon, organikus és bio módon műveli a területeket, nem ritka a kénmentes natúrbor készítés sem. A szőlő és a környezet tisztelete, a fenntarthatóság, a lehető legtermészetesebb hozzállás itt minden borászat filozófiájának része. 

 

 

 

A teljesség igénye nélkül számtalan pincészetben jártunk és kóstoltunk, így például jártunk a Hóbor Pincészetnél, megkóstoltuk Földi Bálint kéknyelűjét, Pálffy Attila Pink Pet-Nat-ját, a Pap Pincészet Rozsda és Tuff névre hallgató borait. Egytől egyig fantasztikusak voltak! 

 

 

 

A 2HA Pincészet pedig annyira készült erre a különleges eseményre, hogy dupla szivárványt is rendeltek az égiektől. A nap zárásaként erre és a rögtönzött osztálytalálkozóra is koccintottunk, ami nagy meglepetést és vidámságot okozott.

 

 

 

Rendkívüli nap volt, isteni borokkal és újdonságokkal, kézműves apróságokkal, barátokkal, kedves emberekkel, sok-sok nevetéssel. Ha tehetitek látogassatok el jövőre, addig pedig elhozzuk Nektek a legfinomabb tételeket az üzletbe és a webshopba is. 

 

 

 

 

 

forrás: szentgyorgyhegyhajnalig.com