A hónap borászata: BudaPrés

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"Etyeken az Öreghegyen van egy kis földünk. Itt álmodtuk meg a mi cider borászatunkat. Az építkezés elindult, de -ahogy minden jó dolog- ez is egy hosszabb folyamat lesz. Van viszont egy présházunk, amit időről időre kinyitunk és cidert csapolunk, meg pizzát sütünk, amíg az almafáinkat nézzük, ahogy nőnek."

Erről a könnyed hangulatról, az almáskertről és a közösen átélt élményekről mesél nekünk szeptemberben Haberl Dániel, a BudaPrés egyik alapítója.

 

 /Haberl Dániel Cuvée nevű kutyusával/

 

Ezerjó:  Melyik a kedvenc saját cidered és miért?

Haberl Dániel: Nehéz kedvenc cidert választani, mert mindegyiket nagyon szeretem. Olyan sokszínű tud lenni egy cider, hogy nekem a hangulat határozza meg, mikor melyik a kedvenc. Ez nálam legtöbbször a Birtok cider. Ebben azt érzem, olyan intenzív alma világ van, ami magával ragad és egy pillanatra az almás kertünkben érzem magam, akárhol is legyek. Nekem ez a boldog helyem, ide jövök megnyugodni, ezért elég menő ezt palackban magammal vinni bárhova. 

 

E: Mesélj el egy, a borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

HD: A hétköznapok tele vannak kihívásokkal és embert próbáló helyzetekkel. A mi csapatunk már család számomra. A kollégáimmal annyi mindenen mentünk át a szüretek alatt, amit más 20 év barátság alatt sem tapasztal meg. Ezek a történetek nagy értékek. Fontosnak tartom viszont, hogy a vendégek mit látnak ebből. Mennyire tudom megmutatni azt, hogy mi a BudaPrés világa. Nemrég volt nálunk egy kis esküvő az almásban, ami nekem régi vágyam volt. A sajátom is ott lett volna, ha nem abban az évben ültetjük a fákat. Ez a pár viszont a nászútjáról küldött nekem egy képeslapot, amiben megköszönték a kedvességünket és az élményt, amit kaptak. Számomra ez leírhatatlan boldogság.

 

 

 

E: Mi az, amit a ciderrel összefüggésben tanultál meg az életről?

HD: Alázat és türelem. Ezt a kettőt könyörtelenül megtanítja az embernek a borkészítés szerintem. Ezeket nem egyszerű megtanulni, de nagyon pozitív értékeknek tartom őket.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

HD: Kaland, fejlődés, szeretet.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

HD: Nagyon örültünk, amikor a legnagyobb angol cider versenyen elhoztunk egy bronz érmet. Aztán a következő évben megint! Meghatódtam, amikor a szakma egyik legnagyobbja megkóstolta ciderünket és azt mondta, Ez igen! Csak így tovább, tehetséges ciderkészítők vagyunk. A legjobb érdemnek viszont azt tartom, amikor kapok egy levelet, vagy üzenetet ahol leírják, hogy mennyire hálásak annak, hogy mi ilyen cidert készítünk. Szerencsére sok ilyen érkezik, most az etyeki kóstolónk megnyitásával meg már élőben is kapom ezeket a visszajelzéseket. Ezek visznek előre nap, mint nap és ezekre gondolok a legnehezebb időszakokban is.

 

 

Dánielnek ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki az Etyeki vidékre kirándul, térjen be a BudaPréshez, hűsöljön a bárban vagy telepedjen le az almafák árnyékába és egy hűsítő cidert kortyolgatva adja át magát a pillanatnak. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a BudaPrés termékeivel, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.