A hónap borászata: Mészáros Pál Borház és Pince

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Április hava a Malbec ünnepe, ennek kapcsán lélekben Szekszárd és a Mészáros Pál Borház és Pince felé vettük az irányt és beszélgettünk Mészáros Péterrel a fajtáról, a türelemről és arról, hogy „az a jó bor amiből kérnek még egy pohárral”. 

 

 /Mészáros Pál és Mészáros Péter/
 
 
 
 
Ezerjo: Melyik a kedvenc saját borod és miért?
 
Mészáros Péter: A Malbec lenne, hiszen mi honosítottuk meg Szekszárdon a fajtát és kezdtük elsőként termelni majd forgalmazni. Számomra rendkívül kedvelt a Malbec stílusa, a bor testes, mégis jól fogyasztható.
 
 
E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!
 
MP: Hosszú évekkel ezelőtt édesapámmal ellátogattunk Argentínába, megtekintettük több területen is a Malbec szőlőket, majd mindegyik helyszínen meg is kóstoltuk a Malbecből készült borokat steakekhez, sültekhez és arra gondoltunk, mivel mi is nagyon szeretünk sütögetni itthon, így rendkívül jó ötlet lenne saját borunkat inni hozzá, melyet ebből a szőlőből készítenénk. Hazaérkezvén kerestünk egy olyan vállalatot, mely oltványokkal foglalkozik. Szerencsére sikerült az ideálisat megtalálni, így rendelni szerettünk volna 200 tőkét belőle, viszont 2500 db minimum rendelést fogadtak csak el tőlünk. Emiatt egy kísérleti ültetvényt alakítottunk ki számára és az első termésekből készült bort megmutattuk a szekszárdi borászoknak. Kedvező visszajelzéseket kaptunk tőlük, tetszett nekik. Ma már külön fajtaként van bejegyezve és OEM minőségben készíthető a bor belőle, a mi munkánknak is köszönhetően. Ehhez a fajtához építettünk fel a Grandiózus sorozatot/családot, melyhez csatlakozott három másik bor is: Cabernet Sauvignon, egy Cuvée és egy Syrah is.
 
 
 
 
 
E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?
 
MP: Bor türelemre tanítja az embert, hiszen ha elültetünk egy tőkét 3 év mire termést hoz. Vörösbor esetén plusz 1-2 éves hordó érlelés következik, utána lehet csak palackozni, akkor mutatja meg számunkra az elvégzett munka értékét. Nagyon sok türelmet, odafigyelést, törődést igényel mind a szőlő - mind a bor.
 
 
E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?
 
MP: Kedvenc mondás: „Az a jó bor amiből kérnek még egy pohárral.”
Boraink a Szekszárdi borvidékre jellemző ízeket képviseljék. Fontosnak tartjuk a jó ár /érték arányt az árképzésben, minden kategóriában törekszünk magas minőségű borokat készíteni és ezt kedvező áron értékesíteni vásárlóinknak.
 
 
E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?
 
MP: Szerencsére hosszú évek kemény munkájának eredményeként rendkívül sok elismerésben és díjban részesültünk. Az utóbbi bő egy évtizedben a legkiemelendőbbek: 
  • 2012 Év pincészete 
  • 2016 Magyarország legszebb szőlőbirtoka
  • 2016 Év bortermelője Mészáros Pál
Kétszer is legeredményesebb borászat voltunk az országos borversenyen. Emellett sok hazai és nemzetközi versenyen pl: Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és Bordeauxban megrendezett borversenyeken is szép eredményeket értünk el.
 
 
 
 
 
 

Péternek ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Szekszárd felé jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Mészáros Borház boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.