Variációk egy témára: MALBEC

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Április 17-e a nemzetközi Malbec nap, ennek apropójából beszélgettünk a Bodri Pincészet borászával, Urbán Péterrel.  

 

 

Ezerjó: Miért különleges számotokra az adott fajta?

Urbán Péter: Érdekes módon a Malbec számunkra egy adottság lett, és váratlanul kaptuk, hiszen egy nagy szőlőterület vásárlásának a részeként jutott el hozzánk. Egy percig sem bánom, hogy ez a 4 hektáros terület a részünké vált. Nem tartom kiemelt dűlőnek a területet, így nálunk sosem volt cél, hogy super prémium bor készüljön belőle, de ezt érzem a legjobb iránynak, imádom a savakat, légiességet, és a masszív fűszerezettséget, nekem nem hiányzik belőle a magas bel tartalom, és magas alkohol.  

 

E: Miért készítitek?

UP: Nagyon színesíti a palettát, és zseniális cuvée alap is egyben. Teljesen el tud térni a karaktere a nálunk megszokott fajtáktól, izgalmas játék.

 

E: Mesélj el egy jó sztorit!

UP: Jövedéki ügyintéző kollégám nem szertette a vörösbort, addig-addig győzködtem még meg nem kóstolta a Malbecet. Jelentem lett egy új vörösbor fan…

 

E: Mire kell figyelni az elkészítésénél?

UP: Szőlészetére elsősorban, hajlamos a rothadásra, és bogyók is könnyen leperegnek, cserében bőtermő, és jól gépesíthető minden eleme a termesztés során.

 

E:Ha fantázia néven kerül forgalomba, akkor honnan jött a neve?

UP: MAL, a sorozat többi tagja is a rövidítés alapján kapja a nevet, például SYR, MER,CAB.

 

Pincészetünk életében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a grandiózus, nemzetközi fajták, mint például a Malbec, mely francia eredetű, de Argentínában nagy karriert befutott, ám Magyarországon még ritka fajta. Izgalmas kísérlet a napsütötte szekszárdi borvidéken.  Intenzív illatú, közepesen testes, szilvás és a mérsékelt hordóhasználatból adódóan étcsokoládés jegyeket mutató bor.
Kiváló kísérője egy jó hamburgernek, steaknek.