A hónap borászata: Törley Pezsgőpincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Decemberben, az év legpezsgőközpontúbb hónapjában, mi mást is választottunk volna a hónap borászatának, mint a hazai pezsgőmanufaktúrát, a Törley Pezsgőpincészetet. Kérdéseinkre Gáncs Zoltán értékesítési képviselő válaszolt. 

  

 

Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. A kor szokásának megfelelően nyerspezsgőket vásárolt fel a termelőktől, majd azokat készre kezelte és saját neve alatt hozta forgalomba. Két évvel később, 1882-ben Törley József felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon. Sokan nem tudják, de a pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a Törley márka, valamint a cégcsoporthoz tartozó Hungaria, a Francois márkák palackban érlelt pezsgői is.

A Törley név Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. A legismertebb és legelismertebb pezsgőmárkaként a Törley név összeforrt a minőséggel és a hagyománytisztelettel. A Törley pezsgők igyekeznek a fogyasztói igények minél tökéletesebb, szélesebb körű kiszolgálására, megcélozva az élet adta minőségi pillanatokat, amelyek már nem csak a piros betűs ünnepek kiváltsága, hanem a hétköznapoké is. 

A Hungaria pezsgő egy minden ízében stílusos pezsgőzési élményt nyújt. A könnyed elegancia és a minden részletre kiterjedő stílusérzék egy új pezsgőzési trendet teremtett, ahogyan ezt a márka jelmondata is megragadja: “Hungaria. Pezsgő másképp”. Merészen szakít a korábbi pezsgőzési hagyományokkal: túlmutat a szokványos ünnepi fogyasztáson. Megtöri a megszokásokat, és a mindennapi élvezetet emeli a luxus szintjére, a pezsgőzést egyfajta életformaként azonosítja. 

Louis François, a franciaországi Reimsből Törley József pezsgőgyáros által Magyarországra csábított pezsgőmester négyévi gyümölcsöző együttműködés után, 1886-ban önállósította magát, és az időközben szintén Budafokra települt öccsével, Césarral megalapította saját pezsgőgyárát Louis François et Co. Budafok néven. A pezsgőgyár története az I. világháborúig felfelé ívelt, majd a megnehezített kereskedelem és a gazdasági világválság hatására hanyatlani kezdett. A II. világháború során hat bombatalálat érte az üzemet, minden romba dőlt, a készletek megsemmisültek. A François és Törley közös története 1982-ben fűződik össze megint, amikoris a Törley pezsgőgyár 100 éves jubileumán megvásárolva a családtól a névhasználatot, felújította az eredeti pincéket. A minőségre mindig kényesen ügyelő François pezsgőgyárban azóta is kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből készülnek a kiválóbbnál kiválóbb pezsgők. A Francois márka arra törekszik, hogy a lehető legelegánsabb és legkomplexebb pezsgőt tudják a palackba varázsolni. Olyat, amibe nem elég egyszer beleszagolni, nem elég egyszer belekóstolni, hanem minden illat és korty valami újat nyújtson a fogyasztójának. A tradíciók tisztelete és megtartása mellett egy korszerű, nyitott és sokoldalú márkaként definiálják magunkat. Hagyományos eljárással készülő, mégis modern pezsgőt kínálnak az ínyenc pezsgőrajongóknak, amit olyanok fogyasztanak, akik tudják, mit akarnak és azt is tudják, ezt hogy érjék el. Akik komolyan veszik az életet, nem csak egyszerű kalandokat keresnek, hanem ragaszkodnak a különlegességek adta élményekhez.

 

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját pezsgőd és miért?

Gáncs Zoltán: Francois nyerspezsgő, az első kereskedelmi forgalomba kapható tétel kb 20 évvel ezelőtt, a ma is használt címkével megegyezően.

 

E: Mesélj el egy, a pincészethez kapcsolódó kedves történetet!

GZ: Minden év szeptember első hétvégéjén nyílt napok vannak. Pinceséta, kóstoló, zene, jókedv. A Törley csapata kellő profizmussal ad bepillantást a pezsgőkészítésbe.

 

E: Mi az, amit a pezsgővel összefüggésben tanultál meg az életről?

„Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.” /Törley József/

"Csak két alkalommal iszom pezsgőt: amikor szerelmes vagyok, és amikor nem." /Coco Chanel /

"A pezsgő azt az érzést kelti benned, hogy minden nap vasárnap!" /Marlene Dietrich/

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet pezsgőit?

GZ: Tradíció, Megbízhatóság, Hungaricum.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

GZ: 2016-ban A budafoki központú Törley pezsgője bekerült a hungarikumok sorába, amely az egyedülálló, különleges és minőségi magyar teljesítmények tárháza.

 

 

 

Zoltánnak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Budafok közelében jár feltétlenül tegyen egy kitérőt a pezsgőmanufaktúra látogatóközpontjában és a Törley Múzeumban is. 

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Törley Pezsgőpincészet pezsgőivel, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.