A hónap borászata: Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Novemberben Tokajba látogatunk Disznókő borvidékre, az ikonikus szőlőbirtokra, mely az 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyaljai Album szerint a borvidék három legkiválóbbnak tartott aszú-termőhelye között van. Az egybefüggő területen elhelyezkedő szőlőterület sokféle terroir-t rejt. A Disznókő Birtokon a Tokaj-Hegyalján engedélyezett hat szőlőfajta közül négy található meg: a furmint, a hárslevelű, a zéta és a sárgamuskotály, melyek minőségének megőrzése érdekében a termésmennyiséget szigorúan korlátozzák.  

A pincészet olyan borok készítését tűzte ki célul, amelyekben egyensúlyban van a gyümölcs tisztasága a botritiszes ízek komplex ízjegyeivel, a gazdag ízvilág, koncentráció a frissességgel. Törekednek a termőhely minél alaposabb megértésére, hogy annak a pontos kifejezését adják vissza egy széles borválasztékon keresztül, a száraz boroktól egészen az eszenciáig.  Erről, az idő fontosságáról és arról beszélgettünk Mészáros Lászlóval, a birtok igazgatójával, hogy mi köze a Diszkónőnek a Disznókőhöz. 

 

 

/Mészáros László birtokigazgató/

 

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját borod és miért?
Mészáros László: A Disznókő Kapi Aszúk különböző évjáratai. Itt a tökéletesség, egyensúly elérése mellett a termőhely legpontosabb megjelenítésére törekszünk. Minden évben elkészítjük, de csak néhány évjárat esetében kerül külön forgalomba. Talán ez a tétel, amivel leginkább együtt élünk, a szőlőműveléstől a szüreti válogatásokon, borkészítésen keresztül a borok palackozásáig. Egyedi és ritka tételek ezek, számunkra modell értékűek, ilyennek képzeljük el a nagy tokaji aszúkat.


E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!
ML: Birtokunk neve - bár már több mint 600 éve, legalább 1413 óta így nevezik -, még mindig sokakat megmosolyogtat. A név említésekor visszakérdeznek, hogy jól értették-e, többször érdekes áthallások említése mellett (Disznókör, Diszkónő, stb). Szerencsére azonban egyre ritkábban fordul ez elő. Mára a Disznókő egy tájékozódási és egyben találkozó pont is Tokaj-Hegyalján. Itt érezzük azt, hogy megérkeztünk, hogy értjük, hogy mitől is különleges, egyedülálló a borvidékünk.

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről? 

ML: Az idő fontossága. Sokféle értelemben. A bor, főleg Tokajban, a hosszú távlatokról, a jövőről szól. A szőlő táblák megtervezése – ami a termőhelyi adottságok megismerésével kezdődik – majd a betelepítésük, gondozásuk hosszú időbe telik. Majd a szőlő egy bizonyos életkort el kell, hogy érjen, hogy nagy bor születhessen belőle. És a nagy boroknak az idő az egyik fő kihívás, amin keresztül megmérettetnek: hogyan fejődnek, válnak egyre kifinomultabbá, összetettebbé az idő múlásával. A másik, ami inkább tapasztalat és ajándék, az pedig az, hogy a boron keresztül mennyi dolog megismerhető a világból. A borvidékünk, a hely történelme, kultúrája, jelene, gazdasága. Majd a bor – és gyakran mi is vele együtt - utazik a világ legkülönbözőbb helyeire Európában, Amerikában, Ázsiában. És a borunkon keresztül párbeszédbe kerülünk különféle kultúrákkal, konyhákkal. Kölcsönösen gazdagítjuk egymást.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?
MT: Hitelesség: a Disznókő borok egy kimagasló termőhely és az évjáratok sajátosságainak lenyomatát adják. A lehető legtermészetesebb módon készülnek. A szőlőművelés alatt ügyelünk arra, hogy feleslegesen ne terheljük, ne szennyezzük a környezetet, megóvjuk a talajainkat, segítsük a talajéletet és növeljük a szőlőinkben a biodiverzitást.
Egyediség: a Disznókő stílusteremtő pincészet. Borainak jellege, stílusa egyéni, jól felismerhető. Ez részben a Disznókő terroir-nak köszönhető, másrészt egy több mint 30 éve folyamatosan felépített és tökélesített, következetes borkészítési elképzelés megvalósításának.
Egyensúly: A Disznókő borainak 70%-a botritiszes nemes édes bor. Kerüljük a túláradó édességet, a borainkra a frisseség jellemző, ahol az utóízben már szinte megfeledkezünk a cukorról. Az alkohol, cukor, savak aránya ezekben a borokban kulcskérdés.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?
MT: Leginkább természetesen magára a birtokra és a boraira. Erre a 100 hektáros, egybefüggő nagybirtokra, példaszerűen betelepített és művelt szőlőkkel, csodálatos természeti és épített környezetben, aminek borai a világ nagy borgyűjteményeiben, éttermeiben megtalálhatók és aminek kisugárzása mindenütt érezhető, ahol magas borkultúra létezik. Természetesen nagyon fontosak számunkra a borkritikusok magas, 100 pont közeli értékelései, ami felkelti a fogyasztók érdeklődését. Ami az én személyemet illati, nagy öröm számomra az a felkérés, hogy anyacégünknél immár alkalmam van a cégcsoport francia, portugál és kaliforniai birtokainak boraival is foglalkozni. És nem utolsósorban azok az egyéni elismerések, amiket kaptam: az francia mezőgazdasági. állami kitüntetés; Tokaji borvidék borásza; a Nemzetközi Borakadémia (AIV) tagjai közé választás.

 

 

 

Lászlónak ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Tokaj felé jár feltétlenül látogassa meg a borászatot és járja végig a szőlőszemek útját, hiszen a séta, amit látogatóik a birtokon bejárnak, azonos azzal az úttal, amit a szőlő is megtesz, amíg borrá válik.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.