Variációk egy témára: Cabernet Franc

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

December 4-e - a bornaptár szerint - a Cabernet Franc világnapja, ennek kapcsán elmerültünk egy kicsit a fajta jellemzőiben és persze izgalmas tételeket is ajánlunk!

 

 

 

 

A történet szerint e kékszőlő fajta francia eredetű, mely az újabb kutatások szerint származását tekintve rokonságban áll a baszk területen ismertekkel. A cabernet szó eredetét tekintve valószínűleg a latin carbon szóból származik, ami a sötét színére utal. A fajta francia vidéken - főleg Bordeaux és Loire mentén-, valamint az Egyesült Állomokban fordul elő leggyakrabban. Magyarországon közel 1500 hektáron termesztik, legtöbbet a Villányi borvidéken, ezt követi fontossági sorrendben a Szekszárdi borvidék.

A nemzetközi boros könyvek mára már többnyire megemlítik Magyarországot a fajta kapcsán, kiváltképp a Villányi borvidéket. A hazai klimatikus adottságok, a meleg és a csapadék, valamint a lösz talaj magas mésztartalma igencsak kedvező a számára. A belőle készült borok hazánkban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, amelyet egy finom bársonyos textúra kísér. Ízvilága magában hordozza a fekete és piros bogyós gyümölcsös, valamint fűszeres jegyeket. 

 

Cabernet Franc ajánlatunk: 

Lelovits Tamás Cabernet Franc (2021)

Gazdag aromájú, testes, erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilágú bor.  Koncentrált ízek jellemzik. Tizennégy hónapig érlelték fahordóban.

A bort a 12 legjobb Franc közé választották 2023 novemberében.

 

 

 

 

Vylyan VÖRÖS VARIÁCIÓ (2021)

Régóta izgatja a Vylyan pincészetet Villány kendőzetlen arca. A borok tartályban és amfórában értek, fejlődtek. A négy fajta, a Franc, a Csóka, a Kékfrankos és a Syrah egymást kiegészítve, egymással játszva alakítják ki a feszes egyensúlyt, ami a bort jellemzi, a korty frissítő. A fűszeres, meleg gyümölcsösséget a villányi szőlő adja - hordóhatás nélkül. Legyen benne örömük!

 

2014 tavaszán a Villányi borvidék borászainak együtt gondolkodása és összefogása hívta életre az új borvidéki márkát ez pedig nem más, mint a Villányi Franc. A Villányi Franc-ra az egyik legkomolyabb eredetvédelmi szabályozás érvényes. Két kategóriában készülhet: "premium" és "super premium". Mindkettőt minimum egy évet kell fahordóban érlelni, valamint a super premium esetében további egy év palackérlelést is előírnak, illetve még alacsonyabb terméshozamot szükséges teljesíteni. Mindkettőnél tilos az édesítés. Minden esetben egy helyi borbíráló bizottság kóstolja meg a borokat és ellenőrzi érzékszervileg, hogy megfelel-e a termékleírásnak az adott kategória. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művészete, mely a borász egyéniségének is teret enged. Aromatikáját a piros és fekete bogyós, erdei gyümölcsök jellemzik,  ízében felfedezhető némi lekvárosság. Kifejezetten mély színe kifinomult eleganciát sugároz. 

 

Villányi Franc ajánlatunk: 

Ipacs-Szabó NÁSZÚT HELYETT (2020)

A család örömére, a nászutunkra félretett pénzből vettek a területet, “muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ a borász kitágul és épp belefér ebbe az alig két hektárba. E kicsiny birtok számukra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe.

Sokrétű bor tömör gyümölcsösséggel és finom hordófűszerekkel, kicsit „délibb”, puhább, melegebb, „édesebb”, mint a 19-es. Az intenzív illat után az érett, húsos gyümölcsök (fekete bogyósok, meggy) élettel teli savakkal gurulnak a kortyba, a hordófűszerek (kapucsínó, grillázs) édes érzete pedig az érett, szinte bársonyos tanninokkal nyúlik hosszan a lecsengésbe. Összesimult harmónia, kitűnő stílus- és arányérzék, amit emberben jellemnek hívnánk. Nem lehengerel, hanem felemel. Hagyjuk kinyílni, kóstoljuk nagy pohárból, legyen a boré a pillanat.

A bort a 12 legjobb Franc közé választották 2023 novemberében.

 

Riczu Tamás VILLÁNYI FRANC (2019)

Organikus, vegyszermentesen művelt szőlő, nagyon magas terméskorlátozással (50 q / 1 ha), fenolos érettségben kézi szürettel és kézi bogyóválogatással.A feldolgozás során kizárólag természetes és vegán alapanyagokat használták fel. Az irányított erjesztést 9 napos körfejtés, majd közvetlen préselés követte. A bort 225 literes első töltésű magyar, francia “bordeaux” típusú és amerikai tölgyfahordókban 23 hónapon keresztül finom seprőn (sur lie), rendszeresen kevergetve (battonage) érlelték.A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, a pohárba szippantás után a csokor kinyílik és egy kifinomult, de bombaként ható illata árad belőle.
Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál, de érezni a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi a bort. Tüzesen fiatal, de testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor hosszú utóízzel, némi újvilági beütéssel.

Díjai 2023-ban:

  • „12 MAGYAR BORKÍVÁLÓSÁG” közé választva 
  • VINCE KÖZÖNSÉG DÍJ  NO1. helyezett
  • NEMZETKÖZI FRANC & FRANC FÓRUM TOP 12 BOR közt Super Premium kategóriában  

 

És a végére egy igazi különlegesség az ínyencek számára:

 

Lelovits MEGLEPETÉS csomag (exkluzív borcsomag díszes faládában, forgalomban már nem kapható (utolsó palackok) kiváló, díjnyertes borokkal.)

A csomag tartalma:

- 1 db Cabernet Franc 2016

- 1 db KÉT-HOLD Merlot 2018 (VINAGORA 2021 / GOLD MEDALION)

- 1db MEGLEPETÉS Kékfrankos 2019 (Az ország legjobb vörösbora 2022)

- 1 db Villányi Franc 2015

- 1 db Villányi Franc 2016

- 1 db Villányi Franc 2017 (VINAGORA 2021 / GOLD MEDALION)

- 3 db rose gold színű drop stop, tartóban

 

 

 

 

 

 

forrás: bor.hu, villanyiborvidek.hu