Csontok, lámpás, vessző: Újra itt a Márton-nap!

Márton-naphoz rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik, a legismertebb talán az újbor és a libalakoma, mellyel azért - valljuk be - nem olyan nehéz azonosulni, ha az ember szívesen fogyaszt húst és kedveli a borokat. 

Szent Márton legendájáról és arról, hogy miért épp ez az állat kerül ilyenkor a tányérra tavaly már írtunk ebben a BEJEGYZÉSBEN.

 

 

Idén az - elsőre - meglehetősen fura hagyományokat vettük górcső alá, hiszen az emberi fantázia felettébb sokszínű, hiedelemrendszere kimeríthetetlen. Az időjósláson és bizonyos házimunkák tiltásán túl elődeink a liba mellcsontját például jóslásra használták. A csontok üzenete végtelenül egyszerű volt: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. 

Ha azt gondolnánk, hogy kizárólag Kínában van lámpás fesztivál, tévútra jutunk, hiszen Márton-naphoz is köthető egy ilyen szokás. Az eredetileg német nyelvterületről származó tradíció a katolikus egyháztól ered: ezen a napon a fény használata arra szolgál, hogy Szent Márton emléke és jó cselekedeteinek híre eljusson mindenkihez. Korábban fáklyás felvonulással szimbolizálták a fényt, amely mára lámpássá szelídült. Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek, majd a megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő, melyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik.

A vesszőzés hagyománya a Dunántúlon, valamint a szomszédos burgenlandi és a németség körében volt ismeretes. A történet szerint egykor disznóvész dúlt, és az egyik pásztor Szent Mártonhoz könyörgött segítségért. Álmában a szent püspök fehér nyírfaágat adott neki, hogy ezzel vesszőzze meg a beteg jószágot, és így majd meggyógyul. A beteg állatok meggyógyultak, így ettől fogva a pásztorok házról házra jártak, hosszú, lehetőleg dús lombozatú nyírfavesszőkkel. A vesszőjóslás természetesen itt sem maradhatott el, a legenda úgy tartja, hogy a sokágú vessző azt jelentette, hogy a kocadisznónak sok malaca fog születni tavasszal.

A jóslások itt nem érnek véget, leleményes elődeink a szőlőlevél zöldjéből is tudtak az időjárásra következtetni, így amennyiben a levél zöld volt enyhe télre számítottak.

Visszakanyarodva a néphagyomány gasztrovonalára, úgy tartották, hogy ezen a napon minél többet isznak az emberek, annál több erőt és egészséget kapnak a jövőben, illetve a lakoma eredője az alábbi gondolatban gyökerezik: "aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". A libalakomáról ugyan nem tudunk gondoskodni, de az erőről és az egészségről mindenképpen, így - mértékletes- borfogyasztás mentén, két újborunkat is ajánljuk figyelmetekbe:

 

Bujdosó Pincészet - Libás

Kirobbanóan gyümölcsös újbor, mintha a frissen szüretelt szőlő levét kóstolnánk. Ízben és illatban érett áfonya, szeder és málna, kerek savai teszik jól ihatóvá. Könnyed, de harapható a korty, szinte tanninmentes, igazán barátságos bor, a Márton-napi asztal kötelező kelléke!

 

 

 

 

Vylyan Pincészet - Bogyólé

A BOGYÓLÉ, a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Újborhoz méltó kirobbanóan piros bogyós, puncsos, banános karakterét mélyebb gyümölcsös tónus, például fekete ribizlis jegyek is gazdagítják. A megszokottnál teltebb, harapnivaló a korty, a végén élénk felütéssel. Zamatos, vidám, szomjoltó, itatja magát és jókedvre derít. 

 

 

 

 

Ruppert Borház- A bolond kalapos

Ruppert Ákos mindig előáll valami újdonsággal. Most egy beaujolais technológiával készült Portugieser-rel, ami az első 2023-as vörösbor a kínálatukban. Egyedi címke, amit minden évben más grafikus álmodik meg. Minimál kénnel, alacsony alkohollal, annál több frissességgel, telis tele primőr aromákkal, és csodálatos bíbor színnel! Laza, alig észrevehető tanninokkal, málnás, ribizlis, meggyes felhangokkal. Nehéz egy pohárnál abbahagyni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: marton-nap.info, vasarnap.hu, unnepek.center