A hónap borászata: Éliás Birtok

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

"Badacsony számunkra a tökéletes harmónia. Itt lenni, ide vágyni nagyszerű dolog. A meredek hegyoldalak, a gyönyörű szőlősorok, az ezerszínben játszó víztükör és a finom borok tökéletes összhangot alkotnak." /Éliás Csaba/

Éliás Csabával, az Éliás Birtok tulajdonosával csak egyetérteni tudunk, így augusztusban egy tappodtat sem mozdulunk a Balaton-felvidékről, ehelyett Csabát faggattuk történeteiről és tapasztalatairól. 

 

 

/Éliás Csaba, az Éliás Birtok tulajdonosa/

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Éliás Csaba: Sokszor kérdezik meg a vendégeink, hogy melyik a kedvenc borom? Nekik egy kérdéssel szoktam válaszolni: Ma? Komolyra fordítva, nehezen tudnék választani a boraim közül, de ha mégis kellene, akkor a Kéknyelű Brut nature pezsgőt és a Fent a hegyen sorozat 2021-s évjáratából a szürkebarátot és az olaszrizlinget emelném ki. És hogy miért? A pezsgő nagyon szépen mutatja a fajtát, friss, üde, finom buborékokkal, a korty végén a badacsonyi ásványossággal. A borok pedig klasszikus értelemben nagy badacsonyi borok, olyanok, amilyeneket mindig is szerettünk volna készíteni.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

ÉCS: Vendégeink mesélték el egy nagyon kedves és romantikus történetüket. A fiú itt, a Badacsony hegyen kérte meg a leány kezét, és amikor lejöttek a hegyről egy Éliás Fent a hegyen szürkebaráttal koccintottak a leánykérésre. Elmondásuk szerint a mi szürkebarátunk az életük része lett és mindig szívesen kóstolják.

 

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

ÉCS: Én már elmúltam 50 éves, amikor elkezdtem szőlővel borral foglalkozni és bizton állíthatom, hogy ekkorra sok mindent megtanultam, sok mindenen keresztül mentem. Ezért nem is valami új dolgot emelnék ki, hanem azt mondanám, hogy mire elkezdtem az életem új szakaszát Badacsonyban, mindenféle szempontból felkészültem a szőlőművelés jelentette kihívásokra, nem valami romantikus dolognak tekintve azt, hanem kemény munkának. És ebben igazam is lett…

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

ÉCS:

  1. Felismerhetően nagyon badacsonyiak (a Badacsony hegyen művelünk szőlőt, és érett szőlőből szeretünk bort készíteni).
  2. Tiszta illat, tiszta íz (hidegen erjesztünk és nagy odafigyeléssel).
  3. Ugyan csak évi 25.000 palackot készítünk, de mégis nagyon széles választékot kínálunk (a gyümölcsös királyleánykától, a klasszikus badacsonyi nagy fehér borok mellett a borlapunkon megtalálható a vörösbor és a tradícionális pezsgő is).

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

ÉCS: A szakmai elismerések nagyon fontosak egy új borászat életében, és nekünk csak 5 szüreti évünk volt eddig Badacsonyban és amit elértünk, ennek tükrében kell értékelni:

- A kő marad Kéknyelű 2020, a 2021. évi Kéknyelű Borversenyen Nagy aranyérmet kapott, és egyúttal elnyerte a legmagasabb pontszámot (94 pont) kapott kéknyelű különdíját.

- Fent a hegyen Olaszrizling  2021 az idei Vinagora nemzetközi Borverseny aranyérmese és egyúttal a legjobb magyar olaszrizling különdíját is elnyerte.

- Fent a hegyen Olaszrizling 2021 és az Olaszrizling Selection 2021 a GROW du Monde 2023-n Horvátországban (Olaszrizling világbajnokság) aranyérmet kapott.

 

  

 

Csabának ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Badacsony felé jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet, ugyanis nem kevesebb, mint " Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, a régióból származó friss alapanyagokból készült ételek és csodás természet" vár az Éliás Birtokra érkező vendégekre.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne az Éliás Birtok boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.