A hónap borászata: VáliBor

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Vannak szokások, amelyeken felesleges változtatni. Ilyen a "ha nyár, akkor a Balaton-felvidék" hagyománya: ki lehet hagyni, csak nem érdemes. Júliusban  Badacsonyba kalauzolunk Benneteket a Váli Birtokra, ahol Váli Péter borásszal beszélgettünk, aki isteni borokkal és finomabbnál finomabb falatokkal kényezteti el a vendégeit. 

"Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek: már tízéves koromban egy olyan helyről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, ezekhez én válogathatom össze a piacon a friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokomon termelt boraimmal tálalhatom. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története a Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön, azóta pedig évről évre azon dolgozunk, hogy a vendégeink is ugyanannyira szeressenek itt lenni, mint mi." /Váli Péter/

 

/Váli Péter borász családjával/

 

 

Ezerjó: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

Váli Péter: Nehéz rá válaszolni, mert az évszakok és a különböző élethelyzetek is más bort kívánnak. A nyári melegben a szőlőben végzett munka után szívesen fogyasztunk Budai Zöld fröccsöt. Az esti kemencés borvacsoránál, mikor fogas készül, akkor a Kéknyelű bor a megfelelő. Télen a kályha mellett ülve a Pinot Noir és a Syrah bor a kedvencünk. A reggeli során elfogyasztott sonkához, paradicsomhoz mindenképpen a Rosé illik. A feleségem, Bogi által készített sajt mellé a fahordóban érlelt Olaszrizling Válogatást fogyasztjuk szívesen.

 

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

VP: 2000 óta készítek borokat. Az első kóstoló 2007-ben volt. A vendégek kérdezték tőlem, hogy mióta készítek bort? Én elmondtam nekik, hogy már 7 éve. Az ott lévő barátaim közbeszóltak, hogy csak 2 éve, mert az első 5 év ihatatlan volt. Tehát 7 év kellett ahhoz, hogy megismerjem a saját területeket és ki tudjon bontakozni a Válibor stílus.

 

 

 

 

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

VP: Mindenhez a türelem és a szofisztikáltság a legfontosabb, az igazi titkok a részletekben rejlenek.

 

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

VP: Organikus, családias, örömteli.

 

E: Mire vagy milyen elismerésre vagy a legbüszkébb?

VP: A Magyar Tudományos Akadémia Bora lett a Badacsonyi Olaszrizling Válogatás borunk. Az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényein a Badacsonyi Kéknyelű 2021 száraz fehérborunk képviseli a pincészetet.

 

 

 

 

 

Péternek ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és szívből ajánljuk, hogy aki Badacsony felé jár feltétlenül látogassa meg a pincészetet, hiszen a badacsonyörsi szőlők között található pincészet egy külön világ. Organikusan művelt szőlők, friss alapanyagok a kertből, házi és környékbeli sajtok, sonkák, szalámik várják a betérőket, valamint egy gyönyörű kert, melyben garantáltan otthon érezhetjük magunkat.

Aki pedig az otthona kényelméből ismerkedne a Váli Birtok boraival, válogasson kedvére és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.