Variációk egy témára: ROSÉ

Variációk egy témára. (Fajta)specialitások, fantázianevek és jó sztorik. Ebben a sorozatban az aktuális hónap ünnepelt borát, illetve egyéb (alkoholos) italát vesszük górcső alá, borászok és egyéb szakértők mesélnek nekünk az adott fajtáról, a névválasztásról, emlékekről, történetekről.

 

Úgy tűnik beköszöntött a nyár és vele együtt a grillezések, édes semmittevések, naplementés nyári beszélgetések időszaka is. Júniusban a prosecco mellett, a rosé is képviselteti magát az ünnepeltek sorában, június 13-án ugyanis a rosé borok világnapja van. E jeles nap alkalmából a Vylyan pincészettel beszélgettünk.

 

 

Ezerjó: Miért különleges számotokra a Rosé Variáció 2021?

Vylyan Pincészet: A Rosé variáció nagy részét 90%-át a Pinot noir adja. A fajta különösen fontos számunkra, a pincészet évtizedeken keresztül kiemelkedő tételeket készített a fajtából. Azonban a melegedő évjáratok nem teszik már lehetővé, a mi stílusunknak megfelelő elegáns vörösborok készítésést, viszont korábbi szürettel szép és tartalmas rozé bort tudunk készíteni belőle.

 

E: Miért készítitek?

VP: A bor egy elegánsabb, tartalmasabb és komolyabb rozé, úgymond gasztro rozé. Szerettünk volna az üde, gyümölcsös, friss Kakas Rozénkon túl, egy minden szempontból más stílusú rozét készíteni.

 

E: Mesélj el egy kedves történetet a roséval kapcsolatban!

VP: A bor születésének ötlete, egy nagyon meleg július napon született az Ördögárokban. 30 db rozé kóstolásán volt túl a borászati csapat egy közös villányi kóstolón. A borok után sok beszélgetés született, talán segítettek a finom rozék is, hogy szeretnénk mi a sok-sok stílusú és részben hasonló rozén felül mutatni valami újat. Akkor elképzeltünk majd a szüretben megvalósítottuk a bort.

 

E: Mire kell figyelni az elkészítésénél?

VP: A szüret időpont nagyon fontos. Később szüreteljük mint a Kakas rozé alapanyagát hogy magasabb alkoholt és kicsivel alacsonyabb savakat kapjunk. Ezenfelül fontos, hogy a részben hordós érlelésnél mennyi ideig hagyjuk a hordóban a bort, hogy nehogy a fás jegyek ledominálják a szőlő primer aromáit.

 

E: Hogyan született a bor fantázianeve?

VP: A Variáció termékecsaládot, a kíváncsiság hívta életre. Sok izgalmas bort kóstoltunk a világban, ami valahogy más volt, mint a fősodor, különbözött a megszokott stílustól. Talán, ha valami közöset keresünk bennük, akkor az az élénk savú gyümölcskoncentráció. Fontos, hogy az érlelésnél ne a hordós érlelés ízei uralkodjanak… Ezt szeretnénk mi is, nagyon tudatosan. Lényegében ez a Variáció család alapötlete.

 

Ezerjó: Miért különleges számotokra a Kakas Rosé 2022?

VP: Az egyik legnépszerűbb borunk a Kakas rosé. Nagyon szeretjük, több fajtából tevődik össze, ezek közül is nagy részét képezei a Pinot noir, ami egyben nálunk az elsőként szüretelt szőlőfajta. Tehát ha szüret, akkor a Kakas rozéval indul a szezon.

 

E: Miért készítitek?

VP: A fogyasztók és mi is nagyon szeretjük, igyekszünk a saját Vylyan stílust megtartani, ami sok gyümölcsöt, de mellette kellő beltartalmat, és harmónikus savtartalmat jelent.

 

E: Mesélj el egy kedves történetet ezzel a roséval kapcsolatban is!

Nehéz lenne egyet kiemelni, de mindig nagy nagy izgalom az elkészítése. 4-5 szőlőfajtát használunk és ezek külön-külön más más élesztővel készülnek. Ezeket a fogyasztó már csak házasításban tudja kóstolni, de szüreti időszak alatt a pince tele van ezen erjedő vagy kész újboroknak a jobbnál jobb illatjegyeivel.

 

E: Mire kell figyelni az elkészítésénél?

VP: A legfontosabb, a szüretidőpont. Itt technológiai érettségben szüretelünk, ennek a célja, hogy magas savakkal és alacsonyabb várható alkoholtartalommal rendelkezzen a szőlő és az abból készülő must, hogy a rozénk majd minél ropogósabb és frissebb legyen.

 

E: Ennek a bornak miért ez lett a fantázianeve?


VP: A név az Ördögszántotta hegy legendájának egyik szereplőjétől ered. A classic termékcsaládunknál jelennek meg ezek a szereplők, ennek egy ikonikus figurája a Kakas.