Milyen lehetett a bor, amelyet az antik időkben ihattak? A válasz e palackban van.
Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék volt 2021-ben, a fogadtatása pedig nagy lendületet adott. Hiszen ez végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én évjáratról évjáratra az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.
A termőhely a birtokkal együtt megörökölt, nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű, vegyes ültetvény. Az erdők határolta, pár száz négyzetméteres dűlőben szórt állásban, szerteszét állnak a nagyon öreg tőkék, természetesen, gyalogművelésben.
Ennek termését készítettem el úgy, ahogyan pár ezer éve készülhettek a borok. A fajták pl. tökszőlő, kékszőlő, rózsaszín szlanka, olaszrizling, csomorinka, gohér, de vannak olyan fajták is, amelyek meghatározásához több év ampelográfiai kutatás lesz szükséges.
Egyszerre szüreteltem le a teljesen vegyes fajtákat, lábbal tapostam ki a szőlőt, majd fakádban áztattam és kezdtem meg az erjesztést. A must végül amfórába került, amelyben kénszalag égett (már a rómaiak is használtak ként a bor készítésénél). A bor kerámiapalackba került, hogy külsejében is megidézze az időtlenséget.
Az eredmény nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR. Egyszerűen nagyszerű.
Gyönyörű színű, intenzíven gyümölcsös bor, hosszú lecsengéssel.
„A színe talán a sillerhez áll a legközebb, mivel fehér és kékszőlő egyaránt van benne, az íze pedig megkapóan tiszta. Nem nagy formátumú bor, nem nehézkes, nem divatos gyümölcsbomba, de mégis benne van minden, amitől szeretünk bort inni. Egy boldog világban ez lenne a mindennapi betevő bor a mindennapi kenyér mellé.” (Borjour)
• Készült: két amforányi, 580 palack
• Vegyes fajták, együtt szüretelve
• Évjárat: 2022
• Alkohol: 13,5 %