A hónap borászata: Bíró és Fia Pincészet

Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretettel.

 

Májusban Egerbe kalauzolunk Benneteket egy olyan birtokra, amely 140 éves múltra tekint vissza, hiszen a negyedik generációs családi borászat már 1880-óta foglalkozik szőlészettel és borkészítéssel. A pincészet 10 hektárnyi szőlőterületet foglal magában, 8 dűlőben, ahol 14 szőlőfajtát termesztenek. A borokat hagyományos és organikus módszerekkel készítik, vegyszerek használata nélkül. Céljuk, hogy a természet adta alapanyagot a lehető legkevésbé befolyásolva készítsenek kiemelkedő minőségű borokat. Bíró Attilával, a Bíró és Fia Pincészet borász-tulajdonosával beszélgettünk.

 

 

/Bíró Attila és édesapja, Bíró Béla/

 

 

Ezerjó: Mi a borászatod története? Hogyan alakult ki a szenvedélyed a bor iránt?

Bíró Attila: A Bíró család 1880 óta foglalkozik szőlő és bor készítéssel, egri születésűként már gyerekkoromtól beszippantott ez a világ, gyakorlatilag ebbe születtem bele. A Bíró család 4. generációs tagjaként szinte kötelezőnek éreztem, hogy tovább kell vinnem a majd 150 éves tradíciót. Remélem, hogy a 3 fiam is követi a családi hagyományt.

 

E: Melyik a legkülönlegesebb szőlőfajta, amivel dolgozol és miért különleges a számodra?

BA: Mindig más-más szőlőfajta a kedvencem. Most éppen a Portugieser (Kékoportó) a kedvenc, mivel a terület kivágásán gondolkoztam, de olyan termést hozott, amilyet még soha, így elkezdtem felújítani a támrendszert és visszaadni neki azt, amit nekem adott. 30 éves tőkékről beszélünk, és az Oportótól eltérő, nem megszokott, vastag, nagy testű borokat készítünk belőle, ami fantasztikusan izgalmas.

 

E: Melyik a legmeglepőbb (vagy legemlékezetesebb) étel, amivel valaha bort kóstoltál?

BA: A legemlékezetesebb az "oyster" (osztriga), amit ki nem álhattam, viszont Új Zélandon, Marlborough borvidékén újra rávettek, hogy megkóstoljam egy páratlan Sauvignon blanc-al és a mai napig ott van a számban az az ízorgia. Felejthetetlen, bár ettől az osztriga még nem lett a kedvenc ételem....

 

E: Mesélj el egy vicces/kedves történetet, ami a borászathoz kapcsolódik.

BA: Eger, 2-es pince (egy kis borkóstoló pincénk a Szépasszony-völgyben) történetei: 1993-ban Puskás Öcsi is borozgatott nálunk és a pince Vendégkönyvét gyakorlatilag el kellett dugnunk, mivel többen megpróbálták kitépni és ellopni az Öcsi bácsi által teleírt oldalt. Ennek ellentéte, amikor a svéd futballválogatott 2005-ben 1-0-ra megnyert világbajnoki selejtező mérkőzése után páran eljöttek hozzánk borozni, a svéd turisták mai napig fotózzák Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic és Fredrik Ljungberg bejegyzéseit (megj.: senki sem akarta kitépni vagy ellopni).

Illetve még egy aranyos történet: egy japán házaspár érkezett kóstolóra, kérdeztem, hogy honnan hallottak rólunk? Válasz: Európába utazván a Japan Airlines fedélzetén beszélgetésbe elegyedtünk az ülésszomszédunkkal (egy amerikai pár), akik meséltek Budapestről, Egerről és ha már ott vagyunk az egri Bíró 2-es pincébe mindenképp menjünk le kóstolni a Bikavért, a Fertálymester Borát (nyilván nem tudták kimondani) és a Portugiesert. 

 

 

E: Mi a te személyes "borfilozófiád"? Mit jelent számodra a bor?

BA: Apám egyetlen életviteli tanáccsal látott el. Azt mondta, mindegy mit csinálsz, de tegyél bele mindent, próbálj meg a tudásod szerint a legtöbbet kihozni belőle, végezz becsületes munkát. Akármennyire is voltam kamasz, időnként "hülyegyerek", szeretem annyira a szakmámat , hogy ezt a tanítást sosem felejtsem el. Ez a vízilabdára is tökéletesen igaz! A bor filozófiai kérdés, olyan borokat szeretnék készíteni, amik mellett nem lehet szomorúnak lenni!

 

E: A bor és a művészet ősidők óta összefonódik. A borok ízvilága és hangulata gyakran inspirál művészeket, míg a művészet esztétikája és érzelmei mélyíthetik a borélményt. Melyik a kedvenc saját tételed és annak íz világát és hangulatát melyik művészeti alkotással (pl. zene, festmény, építészet stb.) tudnád párhuzamba állítani?

BA: Mindig szerelmes leszek valamelyik boromba, most éppen a 2022-es Grand Superior Portugieser-be, ami totális ellentéte a megszokott Oportóktól. Vastag, gyümölcsös, minden korty belőle egy gasztronómiai élmény, egy igazi NAGY BOR! Nagy zenerajongóként a legfinomabb hozzá Frank Zappa: Watermelon in Easter Hay c. száma. Próbáljátok ki!

 

E: Mi a borászat mottója?

BA: A szőlőt a Jóisten azért teremtette, hogy bor legyen belőle, nekünk csak az a dolgunk, hogy ezt a folyamatot ne rontsuk el!

 

E: Vannak-e kísérleti projekt a borászatban?

BA: Igen, most szeretnék egy 140 éves tőkékről szelektált Kadarkát telepíteni, mivel Egerben mindig is őshonos volt a Kadarka és nekünk eddig nem volt ilyen fajtánk, nagy kihívásnak érzem a vele való munkát, mivel egy érzékeny, kényes szőlőfajtától beszélünk és kíváncsian várom az ebből készült bort!

 

 

Attilának ezúton is köszönjük szépen a gondolatait, és egyúttal invitálunk is Benneteket, hogy látogassatok el a 79. számú faházhoz a Szegedi Borfesztivál ideje alatt, május 16-25 között, hiszen a Attiláék borai is megtalálhatóak lesznek nálunk!

 

Aki pedig az otthona kényelmében kóstolgatna, válogasson a webshop kínálatából és rendelje házhoz. A kiszállítás az alábbi vármegyék területén INGYENES: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok.